Moraldilemma – – utmaning!

Jag brukar mer eller mindre varje morgon titta på ”Efter Tio” på tv4, och då har Malou bland annat moraldilemman med vilka hon pressar sina gäster. De sätter alltid igång en liten tankebana hos mig med, tänkare som jag är.

Nu slog mig tanken att jag kan ju göra detta till en liten utmaning (vilket säkert många, många bloggare gjort förr förvisso).

Nedan följer några moraliska dilemman, som jag försöker ta ställning till…

1) Du har två goda vänner som dessutom är tillsammans. Den ena vännen kommer till dig och berättar i förtroende att hon varit otrogen mot sin partner (som alltså även är din vän). Vad gör du?

Då hon berättat i förtroende så skulle jag inte svika det förtroendet och berätta för hennes pojkvän/min vän. Det är inte min sak hur detta påverkar deras förhållande. Men jag skulle inte ‘bara lyssna’, utan även försöka förmå henne att berätta för sin pojkvän om vad som hänt och varför.

2) Ditt barn är allvarligt sjuk och kommer dö om han inte får en ny njure. Det finns inga aktuella organ för donation och tiden rinner ut. Då får du veta att du kan få tag på en passande njure via ”den svarta marknaden”. Denna njure skulle rädda livet på ditt barn, men du vet inte varifrån (och under vilka omständigheter) denna njure blivit ‘tillgänglig’. Vad göra?

Det är nog omöjligt att svara på när man inte själv suttit i en sån situation, men jag hoppas och önskar att jag inte under några omständigheter skulle ta emot en njure från den svarta marknaden. Att inte veta varifrån njuren kommer skulle ju alltid finnas där i bakhuvudet. Tankar om hur någon kanske blev kidnappad och sövd och bestulen på sin njure för att skrupellösa människor ska tjäna pengar.

3) Du hör att grannen misshandlar sin fru. Hon skriker på hjälp och du hör hur han är fullständigt vansinnig. Ni bor i ett mindre samhälle och det är långt till närmsta polisstation. Vad gör du?

Jag bor ju själv i ett mindre samhälle till vilket det skulle ta polisen rätt lång tid att ta sig hit. Och i ett sånt här läge kan det ju handla om sekunder. Men jag vet inte om jag skulle våga gå dit och försöka ingripa ensam. Jag skulle nog springa runt bland grannarna fort som fän och försöka samla en hop människor för att tillsammans ingripa. Ett annat alternativ skulle faktiskt kunna vara att jag laddar mitt luftgevär och går dit själv om inte annan chans finns. Men självklart skulle jag innan dess ringa efter polis!

4) Din mamma har länge haft cancer och lider fruktansvärt av smärtorna. Ni vet att hon bara har dagar eller kanske veckor kvar att leva. Allt hon har kvar är fruktansvärda smärtor i hela krppen och hon bara gråter och vill att det ska ta slut. Din mamma har när hon var friskare skrivit ett brev i vilket hon meddelar dig och resten av familjen att snälla inte låta henne bli ett vårdpaket. Skulle du ge henne en ökad dos sömntabletter så hon får somna in?

Denna situation kan jag själv tänka mig in i… min mamma dog av cancer i juni 2005 men som väl var behövde hon intelida jättesvårt mer än cirka en vecka. Efter en veckas sängliggandes (då hon inte kunde äta eller gå på toaletten själv) spottade hon en morgon ut medicinen i pappas hand och sa ”Nu räcker det” och så somnade hon in. Hade det inte de sista sekunderna gått till på det viset hade jag tveklöst hjälpt henne att somna in om jag visste att det var det hon velat (vilket jag visste i mammas fall). Det skulle ju naturligtvis vara fruktansvärt svårt men jag skulle se det som min ‘plikt’ att göra som mamma önskat.

5) Du arbetar i ett typiskt ”kontorslandskap” och när du vid ett tillfälle råkar se en kollega surfa på barnporrsidor blir du chockad. Men han har inte sett att du upptäckt honom. Vad gör du?

Jag skulle direkt kontakta polisen. Kanske även chefen, eller så skulle jag låta polisen ta det steget. Och jag skulle heller inte se anledning till att jag skulle anmäla anonymt.

Nu utmanar jag vidare….

Grodflickan

Haggan (vilket dravel)

VeganGeekGirl

Digenia (skriet från vildmarken)

Sussies

Annons
Published in: on december 5, 2008 at 1:40 e m  Comments (6)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/12/05/moraldilemma-utmaning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Mission completed!
  Var är mitt klistermärke?

 2. Du vinner en traktor i valfri kulört färg!!!!

 3. Wee:D

 4. Tackar och bugar! Mycket intressanta frågor och inte alls så självklara att hitta svar på. Jag får sätta på en panna kaffe här och grunna lite.
  Kram!

 5. Ja du man får allt grunna en hel del… :/
  Kul att höra från dig igen!
  Kram!

 6. […] Av AddAnna (missa inte hennes ljuvliga blogg!) fick jag för åtskilliga dar sen denna utmaning. Det var knepigare än jag trodde att svara, och eftersom det är viktiga frågor där vi lite till […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: