Ett barn utan sin mamma

Efter att min mamma dog i cancer 4 juni 2005 så ändrades mitt liv.

Det visste jag ju att det skulle göra, men aldrig hade jag kunnat gissa hur pass stor skillnad det skulle innebära – både i vardagen och i själen. Bokstavligt talat som att någon stod undan fötterna för mig.

Så sitter jag nu och tittar på Efter Tio, och en ung flicka, Mikaela Johansson Salonen (15 år), berättar om då hon förlorade sina båda föräldrar i tsunamin när hon var 11 år.

Jag blir rörd till tårar när jag hör henne berätta om sitt liv idag, denna fina flicka som fick sitt liv upp-å-ner-vänt tillsammans med så många andra den där hemska dagen i december 2004.

Jag blir verkligen inspirerad av det lugn hon sänder ut. Hon tycks ha kommit så långt i sin utveckling (med mycket hjälp av sin faster och hennes man). Hon verkar ha nått en acceptans i att saker och ting är som de är; verkar ha en tydlig bild av livet och hon vårdar sina föräldrars minne på ett jättefint sätt. Och verkar ha sån balans, …jag har svårt att finna ord att beskriva hur jag upplevde henne. Men hon gick rakt in i mitt hjärta.

På flera plan har jag accepterat att min mamma är död, men verkligen inte på alla plan. Någonting i mig har inte accepterat det, inte förstått det, inte insett det. Intellektuellt har jag nog förstått det, men inte känslomässigt. Absolut inte. Där känns det som att det inom mig kurar ihop sig en liten flicka som håller för öronen, gömmer huvudet mellan knäna och bara skriker ‘NEJ! NEJ! NEJ!’.

Undrar om jag någonsin kommer utstråla det lugn och acceptans och mognad som denna Mikaela gjorde nu.

Mikaela – du är en inspiration!

Du kan läsa om Mikaelas upplevelser här: Dagens Nyheter, 4 januari 2005

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2009/03/05/ett-barn-utan-sin-mamma/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Läste med om Mikaela, fyfan vad hemskt att bli av med båda föräldrarna. Hon måste vara stark eftersom hon klarar av att fortsätta. Det skulle aldrig jag gjort. Skulle gärna skicka blommor till henne.

 2. Tack så mycket för dina fina ord!
  Synd att jag inte såg det först nu.

  Att förlora någon är aldrig lätt men man måste vara stark och fortsätta kämpa fast det många gånger känns jobbigt och svårt. Man kommer aldrig att glömma det som hänt, det finns alltid med i tankarna vad man än gör. Jag försöker vända det till något positivt. Jag vet att min mamma och pappa skulle ha varit väldigt stolta över mig. Man lär sig att leva med sin sorg. Ibland måste man låta sorgen ta den plats den behöver, ibland har man sämre dagar men det är ok så länge sorgen inte tar över ens liv totalt. Ett tips är att göra något som man tycker om väldigt mycket när det känns jobbigt och man är ledsen, då flyttar man fokusen från det ledsna till något positivt. Då kanske man lyckas släppa sorgen för ett tag i alla fall.
  Med tiden blir man starkare.

  Kämpa på!

  MVH
  Mikaela


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: