Förbaskade globalisering!

Rubriken får tas med en nypa salt…. eller några hinkar salt…

Men… asså… om denna dagens dag skulle utspelat sig för trettio år sedan så hade jag inte lidit av ett totalt nervsammanbrott just nu. För att för trettio år sedan hade jag inte haft familj och vänner boendes på andra sidan jordklotet, och därmed inte oroat mig nåt så förbannat när jag hör om hemskheter på nyheterna.

Som mina trogna läsare vet så bor min bror och hans fru i Nairobi, Kenya. Och jag har flera goda vänner där sedan jag hälsade på för några veckor sedan.

Så klev jag upp denna morgon med grusiga ögon och slog på tv:n, släppte ut hundarna på baksidan, tände en cigg och lyssnade på tv4-nyheterna i bakgrunden…. i förbifarten nämner de ”Flera döda i brand i centrala Kenya”.

Var det allt??! ”I centrala Kenya?!” Rätt stort land, hörrni på tv4! Och som en liten notis….

Så jag fick vända mig till nätet, Dagens Nyheter närmare bestämt:

– Vi har räknat det till 91 kroppar på plats och ytterligare 20 har förts till det lokala bårhuset, sade polischefen i provinsen Rift Valley, Hassan Noor Hassan, till Reuters. Många uppges också ha skadats i olyckan, som inträffade i staden Molo där flera hundra personer samlats runt en tankbil som hade vält och där olja börjat läcka ut, skriver Reuters.”

Senast i onsdags drabbades landet av en annan svår olycka då upp till 50 personer befaras ha omkommit vid en brand i ett köpcentrum i Nairobi. Hittills har 25 döda hittats i resterna av Nakumatt Supermarket skriver tidningen The Standard. Minst 22 saknas fortfarande.”

Det hade ju alltid känts i hjärtat att höra om detta, för jag har alltid känt för alla människors väl och ve, oavsett var på jorden. Men nu känns det ännu värre jobbigare då jag har en stor del av mitt hjärta i Kenya och känner för det kenyanska folket. Jag har nu (under skrivandet av detta inlägg) fått sms från alla jag oroat mig mest för, så nu är jag lite lugnare.

Globalisering (då syftar jag på en ”närmare” jord/ett mindre jordklot, inte på det ekonomiska snacket i det hela)… globalisering i min mening är ju bra… Världen blir mindre, hjärtat rymmer mer och förhoppningsvis blir vi ALLA på denna jord ETT folk – inte ‘vi och dom’.

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2009/02/01/forbaskade-globalisering/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

 1. Det var ju snäppet bättre än ”i Afrika”… Tv4 är kända för att vara ganska oprecisa i sina nyheter. Och när det gäller andra länder brukar jag helst försöka hitta någon mer ”lokal” media.

  Tex. så kollar jag alltid bbc.co.uk om det är något som hänt i England som jag vill veta mer om. Det gjorde jag den dagen för två år sedan då en tromb slog sönder ett hus bara ett par hundra meter från där min syster bor. Svenska media skrev ”i stadsdelen Brent nära Kensal Greens tunnelbana”, men engelska medier berättar exakt var det hände.

 2. @Immanuel Brändemo: Sant så sant! När nyhetsreportrar (eller andra) säger ”i Afrika” reser sig mina nackhår… liksom när tex amerikaner säger ”i Europa” när det ändå gäller ett specifikt land…
  Tex i filmer/tv-serier kan det ju yppas kommentarer som ”i Europa gör man så och så” eller ”i Afrika är folk så eller så”. *suck*

  Jag är tyvärr rätt dålig på att kolla nyheter på nätet, och i tv-väg har jag inga utländska nyhetskanaler tyvärr. Men hör jag om en nyhet på tv eller radio som fångar mitt intresse så söker jag vidare på nätet.

  Fy så otäckt det måste ha varit att höra om tromben och inte veta direkt hur det var med syster!

 3. Det handlar väl mycket om utrymme gissar jag. Nyheterna gör mest väsen av det nära, det som är aktuellt för flest antal människor. Det är förståeligt, i mina ögon även om det självklart känns om man som du, har släktingar där nere bland denna hemska nyhet som bara blir en notis. Notiserna idag kan ju öppna ögonen för att ta reda på mer indormation på egen hand om det rör.

  En stor del av sanningen (anser jag) är – vi bryr oss inte. (Med ‘vi’ syftar jag generellt, som du nog förstår.) Vi bryr oss faktiskt inte vad som sker i Kenya. Observera att detta inte är mina ord utan en tanke jag har om hur det är.

  Kram!

 4. Jag har också hlava min familj på annan ort. Så jag hittade den här åt dig: http://www.webkenya.com/news.php

 5. @Åsa: Jag förstår precis hur du tänker Åsa, och jag tror att det är så med. ”Vi” bryr oss inte… Man rapporterar och läser mest om det som vinns nära….. Men då egentligen, det som finns nära i kultur eller ekonomiska intressen, inte i geografiskt avstånd. För nyheterna tycker jag rapporterar betydligt mer om tex Thailand, Kina, USA, Israel/Palestina och västeuropa. Men inte alls lika mycket tid ges åt Öydostasien, Sydamerika, Afrika och Östeuropa… Det ser jag enbart som att det bottnar i ”vi och dom”… 😕

  @Caprifool: Tack för tipset! Denna sida skall nyttjas flitigt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: