Dubblad dos av Ritalin är nu igång

I torsdags dubblade jag dosen av mitt Ritalin. Efter två veckor på 20 mg så äter jag nu således 40 mg. Torsdag, fredag och lördag – så bara tre dagar än så länge.

Jag brukar vanligtvis sova ungefär från klockan 3 till 12, men i torsdags trotsade jag mina trötta ögon och sega kropp och rullade ur sängen kl 8. Nu ska jag se till att ha lite bättre dygnsrytm banne mig!

De första veckorna på ritalin märkte jag ingenting, men så fort jag höjde till 40 mg så hände det grejer! Jag tog torsdags-dosen klockan 8:10 och framåt 10-tiden kände jag hur ögonen inte hängde med, det snurrade liksom i blicken, och jag var skakig i armar och ben. Klockan 13 påbörjade jag ett timslångt möte med min arbetsterapeut, och hennes student som också ska bli arbetsterapeut (och som jag träffat förr). Vi ordade om mitt liv, mina förehavanden och min framtid, och framåt halvtid i mötet började det klia lite överallt och jag fick lite ‘blämmor’ och rodnader på armar, hals och ansikte. Bara så där fort som att vända på en hand nästan! Båda tjejerna jag satt med reagerade på att jag var röd på halsen och vi blev väl alla lite alarmerade att det kanske var en allergisk reaktion nu igen (som med concertan). När jag gick ut från mötet stannade jag till i receptionen och frågade henne som sitter där (som jag ju nu träffat mååånga gånger) om hon såg någon skillnad på mig, från för en timma tidigare då jag anmält min ankomst till bygget. Hon tyckte jag såg lite röd och irriterad ut i huden, och då visste jon ändå inte vad det hela handlade om så i hennes fall var det ju ingen retorisk fråga…

När jag tassade ut från psyk hade jag svansen mellan benen och kände mig illa till mods…. ”tänk om jag nu måste sluta med denna medicin med!?” var det enda som snurrade i huvudet… Men så höll jag mig kvar på stan några timmar och kliandet avtog under sena eftermiddagen och var helt borta på kvällen.

Då tänkte jag att det kanske för för att ritalinet då börjat gå ur kroppen. På fredagsmorgonen tog jag igen mina 40 mg och kände under fredagen inget kliande alls vad jag kan åminnas, och så idag då (lördag). Jag tog mina ritalin cirka halv nio (2,5 timmar sen) och sitter nu här och kliar mig i hårbotten… det kliar lite i ansiktet med – men inte alls som i torsdags. Så jag håller tummarna att det ska funka nu.

Jag har känt av tre andra biverkningar/verkningar med. En bra, en mindre bra och en as-bra! 😀

1) bra: har lätt kommit ur sängen kl 8 både fredag och lördag!

2) mindre bra: jag har konstiga susningar i öronen. Mest igår, men lite idag med. Det är svårt att beskriva.. för inte är det riktigt susningar.. Men det liksom trycker på, och pulserar *do-dunk, do-dunk, do-dunk*. Känns lite som att det sitter ett pulserande hjärta stort om en knytnäve innanför vardera öra. Eller som att någon tryckt in en ballong i vardera öra, blåst upp dem när de är på plats och så det där *do-dunk, do-dunk, do-dunk*…. någon som är lika snurrig som jag som förstår hur jag menar? 😉

3) as-bra: jag har gått ner i vikt, redan på först lilla dosen. 😀 Varje onsdag har jag möten med min terapeut och då kör vi också vägning, puls, brodtryck och grejer. Onsdag förra veckan till onsdag denna vecka har jag levt rätt snålt pga penningbrist och inte kunnat ‘svulla’ och inte heller känt suget eller hungern så det var ju rätt okej att vara pank. Under den veckan gick jag ner 2,3 kg! 😯 Viktnedgång kan ju vara en biverkan av ritalin och ja vad kan jag säga… DEN biverkan är ytterst välkommen! 😆

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/11/29/dubblad-dos-av-ritalin-ar-nu-igang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

32 kommentarerLämna en kommentar

 1. Vad kul! Skall bli spännande att börja med Ritalin själv, men jag blir gaaaalen på att allt skall ta sån jävla tid.

  kram!

 2. Hoppas verkligen att allt blir till det bästa, särskilt nu inför resan.

 3. Hejsan! Först; vilken härlig blogg du har! Jag läser den ofta och känner igen mig… 🙂
  Jag tar också R. Men läs och häpna; 1/4dels tablett 3 ggr/dag. När jag försöker gå upp blir jag helt sjuk! Ögonen hänger inte med, jag hör inte, vet inte vad som händer…osv. Oerhört otäckt tycker jag. Men tack! Nu fattar jag varför huden kliade då! 🙂
  Så. Nu tar jag mina små kakbitar igen. Så får vi se…
  Ha det gott!

 4. Kände att jag ville uppdatera mig lite och vet ju att du liksom skriver mer här… ;o)
  Älskar dig gumms!
  Kram kram

 5. *fnissar lite o pekar uppåt*
  HUR kommer det sig att jag blir just en rosa rund sak som ikon hehe
  O du… grattis till vikten!

 6. @Haggan: Goaste haggen, det tar emot att kalla dig ‘Haggan* så som är så rar! 😉 När ska du börja med Ritalin? Kram!

  @Inger: Ja det kommer nog bli bra… lagom till resan. Och då slutar jag med dem igen – för på resan tar jag inte med mig dem då de räknas som narkotika i tullen…

  @Helene: Vad kul att du tittar in emellanåt – och skönt att du känner igen dig. Jag vill gärna bidra till att skänka lugn till andra i liknande situationer som jag. 🙂

  @Therese: Gumsan då! Har du hittat hit?! 😉 Välkommen älskade rosa lilla vän! Latjo att just DU blev en rosa lite tokig ikon! Slumpen är lustig ibland! Kram! Älskar dig med min underbara vän!

 7. Halloj!

  Kul att det händer grejer

  Jag trevar fram på mina 10 ännu… tar tian vid behov eftersom den går ur kroppen efter 3-4 timmar.

  Jag började ju och sen slutade…först då förstod jag vilken skillnad även en liten tia gör

  Skall öka nästa gång… Min psykiater envisas med att vuxna behöver mindre dos

  Kan erkänna att jag tar extar när jag ska på föreläsning eller liknande

  Ha det gott

 8. Hej! Ja det är kul när det händer grejer… får se hur det hela ter sig i långa loppet.

  Tänk att en liten tia gör skillnad! Det är ju toppen det. Extar känner jag inte till… kollade som hastigast nu på FASS; men hör hellre direkt från dig om du vill berätta vad den medicinen innebär för dig?

 9. Viktnedgång?! Ge mig Ritaliiiin! Nej fan, jag hade ju inte ADHD… Fanken också 😉

 10. Simultera symptomen, muta grundskolelärarna dina att ljuga och gamla chefer att intyga din inkompetens så VIPS kan du lura i läkaren att du har ADHD så får du bantningspiller! 😆 Men problemet är ju att vikten kan skjuta iväg åt valfritt håll – ner, eller Gud förbjuda – UPP! 😯

 11. Vill bara säga att du är så söööt på den där bilden 😀

 12. @Grodflickan: På den jag har i headern nu? Tack….. 😳

 13. Hej Anna! Hoppas att din medicin funkar bättre nu och att du slipper klådan och utslagen, det kanske bara är i början av behandlingen innan kroppen vant sig vid det nya preparatet.
  Ha de bra och sköt om dig!!
  Kram Susanne

 14. extar är likamed error… det skulle vara extra 😛

  Ibland blir det fel …

 15. @AtDeHyDi: Haha! Ja du det borde jag ju kunnat lista ut, men jag är ju ett endaste stort error jag 😆
  Men kolla vad det står på FASS när man söker på Extar:
  ”DuoTrav används för att behandla högt tryck i ögat. För högt tryck kan leda till en sjukdom som kallas glaukom. Dina ögonglober innehåller en klar, vattnig vätska som förser insidan av ögat med näring. Vätska rinner kontinuerligt ut från ögat och mer vätska produceras hela tiden. Om ögat fylls snabbare än det töms så ökar trycket inne i ögat. Om det blir för högt kan det påverka din syn.”
  :mrgreen:

  @Sussie: Jag tror allt att det funkar bättre denna gång! Håller tummarna att din medicin funkar med, nu när du bytt. Kram!!

 16. http://nollkollcarlsson.wordpress.com/2008/12/01/battre-sent-an-aldrig-sager-dem/

  En lista för dig 😉

 17. Jag vet att jag är lite sent ute med kommentar på det här inlägget, men ur går det? Går det fortfarande bra? Har kliet försvunnit helt?
  Jag har inte kommenterat här på ett tag, det beror inte på att jag inte läser – jag läser din blogg varje dag och håller tummarna för dig. Har bara ramlat in i en period där jag tycker att jag inte har så mycket att tillföra. Inte bara här, utan överallt… Är med och iakttar mest. Det kommer och går, det där. Tänkte bara säga att jag inte gått under jorden… 😉

 18. @adhdbrain: Jag känner så väl igen den där känslan av att inte vara så flitig skrivare i bloggosfären, jag befinner mig i samma läge nu med.

  Det har gått bra med ritalinet. Jag har inget kliande som besvärar (bara liiite ibland), och inga utslag (*peppar peppar*)

  Tack för att du hörde av dig. Kam!!

 19. Hej! Har också såna där utslag som du beskriver men bara på händerna, men grov munntorrhet, har dock haft ritalin i 3år. Tar 60mg om dagen, 40mg kapsel och 2 10mg. Finns special kortison man kan få utskrivet, allt för o få bättre livskvalité jag kommer inte upp utan dessa små raketer.

 20. Hej själv hade jag grym klåda på concerta.
  Tar nu Ritalin 80mg på morgonen o 80mg på eftermidagen. nu slipper jag klådan och mår fint.

 21. @Peter Alias: Jag tar också ritalin nu; 40 mg på morgonen och 10 mg på eftermiddagen. Känns som väldigt lite jämfört med dig… Jag ska trappa upp, men nu slog det mig (när jag läste din kommentar) att det var bra länge sedan vi pratade om det, min läkare och jag… Märker du stor skillnad med den dos du har idag, jämfört med när du i början hade lägre dos?

 22. hallo dära! soft sida ja trillade in på 🙂
  jag gick på concerta först när jag fick diagnos oxå men jag hade skitsvåra sömnproblem när jag hade trappat upp till typ 36mg eller vare nu va så valde att hoppa av för att palla jobbet, nu har jag ganska nydligen börjat med ritalina istället och läkarn rekomenderade två st 10mg om dagen. har inga igentliga biefekter förutom aptiten rätt ofta så hoppas de blir bättre. men de ja funderar över e alla olika doser folk tar, finns de nått mål man ska komma upp i eller ere induviduellt från person till person eftersom vissa slukar 40mg morgon & 40mg kväll.. ja har tagit båda 10mg på morgonen men ja känner att ja blir off fram mot eftermiddagen. ere för att dom börjar gå ur och ska ja isf ta en morgon o en eftermiddag/kväll för att maximera ruset kanske.. aja hare toppen!

 23. @jimpa: Jag frågade min läkare om just detta för några veckor sedan, och han sa (som förväntat kanske) att dosen är helt och hållet individuell. En person kan fungera bra på en lägre dos, och en person kan behöva den tredubbla.
  Jag vet inte ännu på vilken dos jag kommer hamna. Nu äter jag 50 mg på morgonen och 10 mg på eftermiddagen. Medan en kollegas son äter 80 mg per dag.
  Det låter som att du är ganska mycket i startgroparna av medicineringen och jag skulle gissa att du kanske får öka på dosen. Min läkare har sagt att ritalin är verksamt i kroppen i ungefär 8 timmar. Efter det kan man behöva en ny dos. Upptrappningen får ske sakta men säkert tills man hittar en passande dos. Jag har medicinerat i över ett år nu, men tror inte vi hittat den ‘perfekta’ dosen än.
  Lycka till, och hare toppen du med. 😀

 24. Jag har nu bytt från Medikinet pgu av biverkningar som viktuppgång hutlösa svettningar och utslag i ansiktet och på armarna. Jag står nu idag på ritalin 40mg * 4 på morgonen och 40 mg på eftermiddagen. hoppas på att slippa alla ovan nämda biverkningar

 25. @hoppet: Jag håller tummarna för att du ska slippa biverkningarna!

 26. If some one wants expert view on the topic of blogging and
  site-building afterward i advise him/her to pay a visit this web site, Keep up
  the pleasant job.

 27. It’s actually a cool and useful piece of information. I’m happy that you shared this useful information with
  us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 28. I like it when folks get together and share views.
  Great site, continue the good work!

 29. offers american food

  Dubblad dos av Ritalin är nu igång | AddAnna

 30. door styles includes

  Dubblad dos av Ritalin är nu igång | AddAnna

 31. click this

  Dubblad dos av Ritalin är nu igång | AddAnna

 32. ultimate team coins fifa 15

  Dubblad dos av Ritalin är nu igång | AddAnna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: