Två veckor med Ritalin

Den 13 november började jag med ritalin, 20 mg. Jag känner ingen som helst förbättring. Ingen större förändring alls faktiskt. Jag tycker mig ha blivit tröttare dock. Och mindre företagsam. Kanske är det mest inbillning, för det är ju svårt att säga att det är medicinens ”fel”. För det kan ju lika gärna ha blivit så att jag blir tröttare av vädret eller vad som helst. Det är så svårt att veta ju.

Men jag tycks inte ha fått någon allergisk reaktion i alla fall (som jag fick av concerta). Men då fick jag det ju först när jag ökade dosen från 18 till 36 mg. Så kanske skulle nåt allergiskt poppa upp om jag höjer ritalin-dosen med..?

Idag ska jag till min terapeut, och då är en av standardfrågorna: ”Hur har det känts med medicinen sedan sist?” och det är ju alltid svårt att svara på tycker jag. Som sagt, vad är medicinen, och vad är andra faktorer?

Annons
Published in: on november 26, 2008 at 12:52 e m  Comments (18)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/11/26/tva-veckor-med-ritalin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

 1. Mitt tips är att strunta i vad som kan vara medicin eller inte, säg alla förändringar du märkt av och sen är det upp till läkaren att lista ut vad som är vad. Det är väl det dom är till för?

  Lättare sagt än gjort, jag vet. Men försöka går ju alltid 🙂

 2. Nej vad trist att den inte hjälper. Vad är det dom ger, fyra veckor? Innan den verkar fullt ut, alltså.

 3. Jadu…att känna efter hur man mår och hur man har mått sen sist är ju verkligen inte så lätt. Speciellt eftersom man ibland går igenom hela känsloregistret under en dag. Men man får försöka se sig själv lite utifrån. Kanske börja skriva ner varje dag hur den har känts. Bättre eller sämre än igår? Varför?

  Tänk om det bara kunde komma ut en lapp ur huvudet som talade om. Svart på vitt.
  Men..det är ju för enkelt. 🙂

 4. Det där är alltid trixigt. Jag tycker inte heller att jag märker någon skilnad – jag känner mig precis som jag (och det gillar jag ju – jag var skraj att jag skulle bli helt annorlunda av medicinen) men min omgivning märker – barnen tex tycker att jag får längre stubin, är mer stresstålig, typ. har du någon att fråga om dom ser någon effekt??

  Jag tycker att du ska säga som det känns – kanske inklusivea precis som här – att du själv varken vet ut eller in om vad som är relaterat till medicin (säger man inte det undrar jag om inte doktorn läser in att man kopplar måendet till en effekt av medicinen – men jag vet inte)

  Kanske kan du vara på för låg dos. jag har för mig att Ritalina o dyl ska ha effekt på en gång (alltså inte alls som antideppresiva o så) fast att sen kan det ju vara bra att utvärdera effekten efter ett gäng veckor, då man fått lite perspektiv. En annan sak jag har för mig är att R inte ger särskillt bra effekt (möjligen bara biverkningarna, men inget av det man hoppas på) om man får för låg dos. Och 20 mg låter jättelågt. Alltså JÄTTELÅGT faktiskt. kångtidsverkande eller tabletter (långtidsverkande på 20 mg är ju faktiskt 10 mg och sen några timmar senare 10 mg till, effekten blir inte 20….)

  Å det är svårt med läkarbesök! Lycka till

 5. O ja, det där med mediciner är ett gissel för sig! Inte alls lätt att veta vad som är vad, biverkningar kontra yttre påverkan. Tycker oxå att du ska säga precis som du känner till doktorn och hoppas på att han/hon vet vad som är vad, de borde veta det, tycker jag.
  Själv så står jag mitt uppe i ett byte av antidepressivt just nu. Har trappat ned den gamla i 4 dar och idag är första dan utan någon medicin alls… och jag är sååååå trött!! Slocknade 2 timmar på soffan ikväll och var inte precis till någon glädje för mina barn. Vet inte heller om det är bristen/abstinens som gör mig så trött eller om det är vädret etc.
  Så på lördag blir första dan med den nya medicinen som oxå har visat sig hjälpa mot muskelsmärtor, blir perfekt för min fibromyalgi, då kanske jag kan trappa ner på smärtstillande och det är ju alltid bra. Ska bli väldigt intressant att se om den nya medicinen har bättre effekt än den gamla då den är både serotonin och noradrenalinhöjande, kanske jag blir mer företagsam då, vi får se.
  Håller tummarna för dig Anna att det går bra hos läkaren och att du får den dos du behöver så du får må bra igen!
  1000 kramar till dig Anna!!!!

 6. Tack allihopa för era kommentarer!
  Jag har nu höjt dosen med start denna torsdagsmorgon, och äter nu 40 mg ritalin istället. Kanske kickar det in nu. Jag träffade inte läkaren igår, utan bara terapeuten. Hon har ständig kontakt med läkaren och får direktioner hur jag ska göra / inte göra. Så nu blev beskedet att höja dosen och se om nåt händer. Och om jag skulle får nån liknande reaktion (som av concertan; typ klåda och utslag) så ska jag sluta omedelbart och ringa dem.
  Så nu håller jag tummarna för effekt av den positiva sorten!
  Kram till er alla som värmer mitt hjärta med er omtanke!

 7. @Sussie: LYCKA TILL med ditt byte till annat antidepressivt! Vad är det du äter nu, och vad ska du byta till? (..om jag nu får snoka sååå…) 🙂
  Jag bytte själv antidepressiva för drygt ett år sedan. Från citalopram till efexor, och mår riktigt mycket bättre av efexor. Jag åt citalopram i tre år och det hjälpte massor i början, men sen efter några år var effekten inte lika påtaglig och depressionen fick överhanden igen.
  Hoppas att din nya medicin hjälper mot din fibromyalgi med!
  Kram!

 8. Haha, den där frågan, den där frågan. ”Hur känns det med medicinen??”.

  Jag vill skrika RAKT UT, fråga mig ; ”Hur känns det i ditt liv?”.

  Ibland känns det som man är försökskanin för ADHD forskningen om medicin liksom. Medicin är ju bara en liten liten del i behandlingen av ADHD, vilket inte många förstår. Nu har visserligen min läkare verkligen hjälpt mig, men efter 1 år och massor med återkommande frågor om medicinen.

  Lycka till 🙂

  Och du, Ritalin gör skillnad, i början ingen alls, ingenting har jag kännt förrän jag faktiskt upptäckt en sak som för mig är alldeles fantastisk, jag kan planera. Långt alltså.

  Jag har flyttat, organiserat det, jag har nästan åkt utomlands (kunnat spara till det). Det är så förunderligt så det är inte sant. Jag har inte gått ifrån jobbet och sagt ”J-la bitch”. Jag har tagit tjänstledigt som andra människor gör när de ska studera.

  VA, studera, bara det en höjdare av dess like har jag inte upplevt tror jag.

 9. Haha! ja du det är banne mig en skitsvår fråga att svara på…. över lag kan jag bara svara på hur jag mår just i det exakta ögonblicket då frågan ställs. Men om jag ska summera en viss tid så måste det röra sig om månader eller år för att se skillnad i måendet. Jag kan alltså nu i efterhand se tex hur cipramil (citalopram) fick mig att må (började aug 2005, slutade nov 2008)… alltså ett år efter avslutatd kur (då jag bytte till efexor) kan jag med sanna ögon se skillnad. Men jag kan omöjligt sammanfatta senaste tex veckan, utan att snurra runt i mina ord och beskrivningar… och alltsid slutar då den utläggningen med ”…fast jag vet inte än”. 🙂

 10. Jag säger som Mammamumrik det är inte alltid lätt att veta själv, själv märkte jag inte så mycket i början men som t ex noterade Mamma att jag började plocka undan saker jag använt spontant i stället för att sprida ut mig utan att lägga märke till det och missa att samla ihop, finns nog mer kommer inte ihåg nu.
  Hur har det gått efter doshöjningen?

 11. Det är nog så att just dosen måste bli den absolut rätta, för att man ska känna av egentlig skillnad. Men jag håller med mammamumrik att det ofta är ens omgivning som först märker skillnaden.

  Häng i ett tag om du orkar och inte får några jobbiga biverkningar. Och lycka till!

  kramar

 12. Hej igen Anna! Jag började för några år sen med Cipramil, gick upp 20 kg av den, hmmm… inte kul alls, jag som alltid varit smal så nu har jag det att tampas med oxå, och det blev ju inte bättre då jag blev sittande 3 mån. i rullstol vintern -06 pga. en komplicerad spiralfraktur i skenbenet (jag och min vanliga otur!!) så det hade oxå inverkan på vikten, att vara så orörlig.
  Sen bytte jag till Efexor som funkade bra ett tag och i somras bytte jag till Zoloft (Sertralin som är billigare) men då började håret trilla av, tyvärr en av de ovanliga biverkningarna och det är ju klart att jag skulle få det. Jag har aldrig haft speciellt bra hår så det här gillade jag inte alls. Dessutom så har jag hela tiden känt mig oföretagsam, att kliva upp på morgonen t.ex. har i perioder känts som att bestiga Everest. Viserligen har jag känt mer glädje men känner ändå att den gamla Susanne inte finns där ännu. Så nu är jag inne på sista dagen utan nån medicin alls och jag är såååå trött. Men jag har ändå tvingat mig till att göra advent här hemma idag och efteråt känns det så himla skönt att jag klarade av det! 🙂 Kanske låter som småsaker för andra, men för mig var det en stor bedrift och jag är sååå stolt.
  Så imorrn börjar jag med den nya medicinen Cymbalta och den är ju inte lik nån av de andra så vi får se vad den har för effekt framöver. Hoppas att jag äntligen har hittat rätt medicin nu, håll tummarna för mig! Som sagt så hoppas jag oxå att den har effekt på mina muskelsmärtor.
  Tack Anna för din omtanke och jag hoppas att den högre dosen ger bättre effekt och att du slipper biverkningarna!!
  Ha en underbar helg och sköt om dig ordentligt nu!!!
  Storkram Susanne

 13. Tack alla för era varma tankar och lyckönskningar!
  Jag ska sätta mig och skriva ett inlägg om nya dosen och vad som hänt och känts sedan dess… gäller bara att få tummen ur rumpan. 🙂

  @Sussie: Jag förstår att det var trist som tusan att hamna i rullstol mitt i allt… klart att det ju påverkar vikten för det är ju inte så mycket natulig förbränning man får då; den där vardagsförbränningen av att ränna i trappor och gå till bussen och sånt. Om jag hamnade i rullstol skulle jag nog kunna pensionera den ganska snart och själv rulla fram…. Jag är ju redan en rulting. 😛
  Hoppas det går bra med dina Cymbalta. De har jag aldrig hört talas om. Kanske skriver du ett inlägg i din blogg om hur det går?
  Stora kramar!

 14. Hej,

  Eftersom jag fick smygande och långsamt ökande biverkningar av Concerta, bytte jag för några månader sen till Ritalin tabletter. Läkaren tycker av någon konstig anledning att tabletterna är bättre än kapslarna eftersom man kan öppna kapslarna???(lol!).

  Iallafall fick jag en kraftig förkylning? tre dagar efter jag startade med Ritalin. Efter tre månader har jag kommit på att jag antagligen är allergisk mot vete( ej gluten), vilket jag aldrig varit tidigare.Jag har nog blivit allergisk mot något konserveringsämne på köpet.

  Tyvärr sammanfaller tidpunkterna mellan medicinbyte och förkylning/allergistart för bra för att vara en tillfällighet. När jag läser bipacksedeln…Idag….står det att allergisk reaktion kan uppstå om man är allergisk mot vetestärkelse.

  Vad ska jag då göra???

  Om jag inte kan ta medicin måste jag anställa både enhushållerska,en personlig tränare som sparkar mig i rumpan och en personlig shopper(heter det så?) för att fixa allt som medicinen hjälper mig med i dag.

  sjukpensionär med hemtjänst ???……
  aldrig….suck..

  Hjälp!!!

 15. Eländes elände. Är det samma med kapslarna? Eller är det bindemedet i tabletterna som innehåller det du reagerar på.
  Kapslarna kan öppnas – jaha – varför är det ett problem???

  Kapslarna har ju längre effekt – att komma ihåg att ta tabletter dubbelt så ofta verkar stressigt, jag har nog problem att komma ihåg att ta en eftermiddagsdos så jag tycker kapslarna är bar (även om de är lite långsamma i starten. Annars finns det ju fler varianter att pröva – har jag förstått

  Jag hoppas du finner en lösning

  Kram
  Mumrikan

 16. Jag började själv med Ritalin 20 mg för två dagar sen och känner mig också oerhört trött!
  Har det blivit bättre för dig med det??

 17. Jag har fått ritalin en vecka nu. 30ml tabletter och jag känner ingen skillnand över huvudtaget. Är de normalt eller?

 18. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: