Hjälp! När hunden får panik….

…pga dessa förbannade smällare och raketer… vad göra?

Hade jag tjugo minuters diplomatisk status (mao – kan bryta mot lagen) skulle jag vilja skjuta upp raketer i röven på de som sysslar med detta jävla oväset!

Jag var just ute med hundarna för en stillsam promenad i novembermörkret. Vi kom ungefär 100 meter innan jag hörde raketer från några jävla puckon bara några hundra meter därifrån. Bonzo är livrädd för smällare och raketer. Främst det där ljudet *piiiiiioooooow – PANG!*. Då grips han av total panikattack och det är omöjligt att nå fram till honom. Då skulle han kunna springa genom eld och vatten för att ta sig hem. Det är omöljigt att få honom att lugna sig. Han lyssnar inte alls… han har en fullständig dödsskräck och ska hem till varje pris. Väl hemma lägger han sig i soffan och skakar våldsamt, flåsar och stirrar skräckslaget mot fönstren. Tasha blir mest fundersam och reserverad (pga av Bonzos reaktion mest tror jag). Men hon tycks inte vara rädd själv för raketer.

Nu hamnade jag i ett dilemma…. stanna hemma med Bonzo eller gå en vända bara med Tasha för att inte på nåt vis bekräfta för henne att om det smäller ute så måste vi gå hem – *fara* – utan istället att hon lär sig att det är okej att vara ute ändå.

Jag valde att släppa in Bonzo och ta en kort vända med Tasha själv. Hon var lite reserverad när det smällde, men jag småpratade med henne hela tiden så hon var rätt okej. Men hon varken bajsade eller kissade.

Så här mot kommande nyår blir jag mer och mer orolig. Vad ska jag göra?? Finns det någon som läser detta som har tips på hur jag kan klara nyårshelgen utan att Bonzo ska behöva ligga och hyperventilera i en vecka när idioter landet över smäller raketer och fyrverkerier. Han blir till och med rädd för fyrverkeri-ljud i TV.

Jag är så rädd för kommande nyårshelg… Jag har hört om ångestdämpande medicin för hundar. Någon som har erfarenhet av dem? Eller finns det någon KBT-terapi för hundar?? Jag känner mig så vilsen.

Förra nyår (Bonzos första i Sverige – och Tasha hade inte kommit till Sverige/mig än) så gick det ganska så okej för då bodde vi ganska isolerat på landet och de flesta raketer och fyrverkerier var långt bort. Visst var han rädd, men de var långt bort och därmed mindre skräckinjagande. Nu bor jag ju i ett radhus- och villaområde så jag gissar att det kommer vara en massa puckade föräldrar som vill roa sina barn med fyrverkerier utan hänsyn till alla djur i området.

Vad göra??

Tvingas Bonzo ligga och skaka i panik under hela nyårshelgen (och veckan efter) så kommer jag bli mordisk och hämndbenägen….

Annons
Published in: on november 10, 2008 at 7:54 e m  Comments (22)  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/11/10/hjalp-nar-hunden-far-panik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 kommentarerLämna en kommentar

 1. Det är förfärligt. En lagändring behövs! Jag har själv haft en hund som reagerade likadant. Vi såg till att vara i huset på landet på nyår där smällarna från stan bara hördes lite svagt, och så spelade vi bullrig musik på full volym tills det lugnade sig. Det gick rätt bra. Kan man resa bort är det ju allra bäst.

  Nozinan är det lugnande medel man ger till djur i såna här lägen, det brukar bara vara att ringa en veterinär så får man ett e-recept direkt. Och det ser ut som det faktiskt hjälper. Men vi kan ju inte veta hur hunden upplever det. Den är ju inte sövd utan bara lugnare, den hör ju och registrerar ändå.

  Sen, men det känner du säkert till redan, är det viktigt hur man själv beter sig. Matte/husse ska inte visa att de lider med hunden utan greja och dona som vanligt. Visar jag också oro, då stressar jag upp hunden ännu mer för då tänker den att ”jodå, matte är rädd, jag visste att det var farligt!”

 2. Jag visar aldrig för Bonzo att det ÄR farligt liksom… det är svårt att inte bara slänga sig om honom, men jag gör allt jag kan för att fortsätta som vanligt. Jag upptäckte ganska tidigt att när jag sa ”ingen fara” så blev han än mer skräckslagen. Nu får inte de orden användas riktade till honom längre. Det är ju viktigt som du säger, att fortsätta med vanliga sysslor och inte ‘bekräfta’ att det faktiskt är farligt.

  Jag tänkte till nyår sätta upp affisher runt om här om att be familjer tänka på MIN familj till nyår, likväl som sin egen.

  Att åka ut i inemansland vore ju en idé, men problemet är ju att det förbaskade smällandet pågår ofta en två veckor innan OCH lika länge (minst) efter…

  Jag ska hänga upp tjocka gardiner, spela hög musik och så. Och hoppas och be att smällandet inte pågår i veckor, veckor, veckor…..

 3. Jag hittade dessa rader på Hemmets Journal:

  ”Ett relativt nytt hjälpmedel som alla med separationsångestbesvär skall prova är feromoner. DAP är hundens lugnande fenomon (dofthormon) som finns syntetiserat och som utsöndras via en liten boll som kopplas in i ett eluttag. Kan köpas via veterinärer och djursjukhus.”
  http://www.hemmetsjournal.se/djur/djurdoktorn/Nar-Ludde-ar-ensam-raserar-han-hela-lagenheten/

  Det kanske vore nåt….?

  Dämpar det separationsångest kanske det funkar i dett fall med..

 4. Det var nåt nytt! Låter vettigt, och allt är värt att pröva. Du kan ju testa hur det fungerar ett bra tag i förväg, när smällandet är relativt måttligt, så kan han kanske göra en positiv koppling? Önskar att jag kunde låna er mitt hus men det ligger nog inte tillräckligt avsides, det finns en del villor ikring.

 5. Vad gullig du är! Ja du jag ska prova att vara hemma med vovvarna, aktivera och busa och kela mycket. Jag har även läst om att man kan ha fetvadd i deras öron, men jag tror de skulle störa ihjäl sig på det. 😆

 6. Vet inte om du sett det men i min högerspalt har jag en länk till Smällarupproret, där finns lite tips på vad man kan göra för att påverka politiker m.m. Och man kan lista sin egen hemsida eller blogg. Det här med fetvadd har jag provat på mig själv men fann att det dämpade buller väldigt dåligt, nästan inte alls. Och som du säger, hundar skulle nog bli mycket besvärade.
  Kramar och godnatt till er alla tre, hoppas dina ömma kroppsdelar läker fort!

 7. Jag har hört att det finns cd med inspelade fyrverkerier i stigande brutalitet som man i lugn och ro kan öva med i hemmets trygga vrå,
  Även om man inte eldar på hundens rädsla med ömk kan det nog märkas att mn blir stressad för att hunden ska bli rädd. Och så är man i den nedåtgående spiralen. Som en annan häxtjutaraket….
  Och sen kan det ju inte hjälpas att man då och då hoppar till av förvåning om inte annat. Då kanske en cd som man kan börja med på låg volym och kan styra själv kan funka…
  Minna lille gangster har inte verkat tagen av detta själv – än så länge. men han var ju pytteliten förra nyår, Vi får se hur det blir i år….

  Och jag håller med den senaste ”talaren”: Sov gott och hoppas du hämtar dig efter plumset i helgen….

 8. Mammamumrik: Min mamma provade den på sina hundar. Men hon tyckte inte det var samma sak tydligen. Hon hade inga problem med skivan, men med ”verkligheten”. Så hon brukar käka lugnande på nyår och valborg…

 9. (hon=hunden)

 10. Det där med en cd låter ju bra… jag funderade själv lite i liknande banor. Typ ‘ladda hem’ fyrverkeriljud och så. Eftersom Bonzo skräms av fyrverkerier på tv med, så skulle det ju kunna vara bra terapi. Liksom ha på såna ljud i låg volym medan ja ser på tv eller nåt som att inget alls är konstigt i det hela.
  Anna-Karin: jag ska skriva på upproret – absolut!

 11. […] här Sen kommer nyår och det är en högtid som är jobbig för många djur som AddAnna skriver om här även för människor kan det vara jobbigt jag blir visserligen inte rädd på samma sätt som till […]

 12. För jävligt, förbjud skiten. Instämmer med akgranberg, lugnande medel är nog en idé även om det inte känns så kul med kemikalier.

 13. Jag ska undersöka nogrant runtikring med veterinärer å så, och hoppas jag hittar nåt bra för Bonzo (och även Tasha i viss mån). Själv stoppar jag ju frivilligt i mig kemikalier för ett bättre liv, men jag vill helst inte ge såna till mina hundar.

 14. Min hund är oxå rädd för nyårssmällandet. Han blev skrämd för några år sen av en mindre bomb (i princip) när vi var ute och gick på nyårsdagen, sen dess så har han haft problem.
  Jag har testat många olika grejer.. CD:n med fyrverkeriljud var bland det första jag köpte. Då hade jag en bra stereo med bra ljud i och den fick vara på då och då och jag ökade volymen efter hand.
  Jag har gett honom lugnande tabletter på kvällen, dom måste ges till hunden innan smällandet börjar, annars är det liksom lönlöst. Detta funkade mycket bra tyckte jag. Två stycken nyårsaftnar har jag haft det och nu förra nyåret hade jag inget men det gick skapligt kan jag säga.. Jag laddar med leverpastej och köttbullar och mitt i värsta smällandet så får han själv äta bredbar pastej ur burken, vilket inte är det lättaste så han är du upptagen med det. Han ligger i mitt knä och gör det.. En hund som äter lugnar sej samtidigt, så det är ju bra om man kan få dom att göra andra saker när det smäller som värst.
  Jag har även stoppat bomull i öronen på honom.. det håller honom upptagen en stund det oxå..
  Jag avskyr smällarna och är av den åsikten att allting sådant ska förbjudas till privatpersoner!!!

  Vänliga hälsningar
  Anette & Totte

 15. Anette & Totte –> förlåt men din kommentar hamnade per automatik i skräppost pga blandat siffror och bokstäver i länknamnet (din blogg), men nu är den här! 😀
  Jag tycker också att alla former av smällare, raketer och fyrverkerier ska förbjudas för privat bruk. Jag tycker sjäv (motsägelsefullt…) att fyrverkerier är väldigt vackra. men bara då om de är uppskjutna i ett samspel med varandra och har ett visst flyt och så (förstår du hur jag menar nu…?). Alltså när det är gjort av proffs som vet exakt hur det ska skötas.
  Men när fulla nyårsfirare har all rätt i världen att skjuta fyrverkerier i bostadsområden så är det verkligen nåt som är helt fel!
  Jag ska vara hemma innan under och efter nyår och under själva storfirandet ska jag sitta och mysa och busa med hundarna på golvet och distrahera dem bäst jag bara kan!
  Tack för dina tips om det där med ch. jag ska nog prova det… tror jag.. Uj, jag kan inte bestämma mig. Vill inte skrämma Bonzo mer… usch så svårt.

  Tack för din kommentar!! //Anna

 16. Förstår precis hur ni har det för det ät likadant här. Jag tom önskar att fler fingertoppar ska ryka så det kanske sker nån förändring.
  Jag bifogar brev som jag skickat till kommunen som nödrop. Jag kommer att meila dem tills de gör något, kanske innan 1 maj.
  Min hund har fått lugnande av veterinären och det hjälper väl litet, men det är för grymt att behöva droga våra sällskapsdjur bara för att galningarna ska leka.

  Kopia av brevet:
  Hej!
  Jag har ett förslag till kommunen som kommer att, göra oss ännu mer populära och få oss att anses ännu mer framstegsvänliga.
  Eftersom regeringen inte verkar kunna göra något åt eländet via lagstiftning kan väl vår kommun börja med totalförbud för privatpersoner att använda pyroteknik.

  Visst är det fint med fyrverkerier, men det här okynnessmällandet pågår ju året om men kring nyår, 1:a maj osv är det ju rent outhärdligt.

  Vi får proppa i våra hundar lugnande mediciner, de vilda djuren plågas, många ungdomar skadas allvarligt varje år, miljögifter sprids och sist men inte minst all nedskräpning av kvarlämnade fyrverkerihylsor mm.
  Dessutom tänker jag på våra medmänniskor som kommer från krigshärjade länder. Detta skjutande måste ju kännas som ren tortyr för dem.
  Just nu hörs det som om någon slänger handgranater här i området och jag kan bara hålla tummarna att ingen ska skadas. Förresten hoppas jag att de tappar några fingertoppar så kanske föräldrar sluta köpa till barnen.

  Jag har en hund som just nu ligger under en fäll, hon har öronproppar, musik på lagom volym, fått Nozinan som lugnande, ändå hässjar hon hysteriskt, skakar så hon hoppar och hon vägrar att gå utomhus efter mörkrets inbrott.
  Igår var vi till veterinär och där fanns många medsystrar/bröder som mådde lika dåligt.

  Jag vill att ni som har makt, genomför ett förbud för privatpersoner att inneha pyroteknik, och att kommunen ordnar fyrverkerier kring de helger då de anses behövas. Det kommer garanterat bli billigare på skattsedeln i slutänden.

  Då kommer det att bli festligare, säkrare, lugnare och tryggare att bo i vår kommun.
  mvh ……………………….

 17. Hej Yvonne!

  Det var verkligen ett jättebra brev du skrev till din kommun! Jag är så innerligt trött på dessa pyrotekniska leksaker. Vad tusan tänker folk med egentligen!? Jag har sån lust att gå fram till någon familj med småbarn som står och skjuter fyrverkerier. Säga till ett barn inför föräldrarna: ”Hej! Dina föräldrar bryr sig visst inte om dig, för de vill hellre skjuta fyrverkerier idag än bry sig om dig. Visst, du tycker nog att det är roligt med. Men din pappa här vet att risken finns att du blir illa skadad när ni skjuter fyrverkerier, men det tycker han är mindre viktigt än att han får leka.” ….jag skulle ju inte GÖRA det… men fortsätter detta okontrollerade smällande år ut och år in så kommer jag inte kunna hålla tyst länge till.
  När jag pratade med polisen om kommande nyår i november sa de bara att de kan inget göra åt okynnessmällandet, utan det är istället mitt ansvar att vänja mina hundar vid det. Efter en helvetes eftermiddag, kväll och natt nu detta årsskifte så har jag fått nog. Nu vet jag inte vad jag ska ta mig till!

  Kram till dig!

 18. Det finns hopp nu. Kolla in Lars Erik Svenssons inlägg på
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article1529724.ab
  Vi får se till att rösta fram en ny regering för de som sitter nu sejer sig värna om människors frihet så de vill inte lagstifta. Blääääääääää……
  Såg att polisen inte har rättigheter att visitera minderåriga så att sätta dit dom går inte.
  Blev så upprörd så jag har meilat både till Reinfeldt och Boström att de nu måste ta sitt ansvar och lagstifta.
  Jag och min hund har åkt omkring på skogsvägar och lyssnat på Björn Afzelius i över tre timmar i natt tills det blev lite lugnare.
  I morse gick vi en långpromenad medan sprängarna ännu låg och sov och det är sååååååå dj….. skräpigt överallt.
  Dessutom hittade vi en Golden som tur nog hade telnr på halsbandet så hennes husse kunde hämta henne.
  Hon hade stuckit i går kväll och alltså sprungit 12 km hemifrån.
  Nu är vi så många som protesterar så jag tror på en förändring. Hoppas att den sker snart.
  Kram.

 19. Tack för länken! Jag öppnade den genast, men svara dig här innan jag läser artikeln.

  Ja, du. Överlag tror jag att vi kanske går mot bättre tider. Det är ju idiotiskt att man lär sina barn att inte leka med elden, springa med en sax i handen osv. Men fyrverkerier får de minsann leka med!

  Stackars lilla Golden-hunden! Tänk vad skräckslagen hon måste varit! 😦

  Nu MÅSTE det till en förändring!!

  Kram till dig Yvonne!

 20. Är det någon som vet hur man ska få hunden att kissa ute när det smäller? Jag var ute med henne vid halv tio idag och då kissade hon, men de två andra gångerna har det smällt på avstånd och hon har varken kissat eller bajsat på hela dagen. Inte inne heller… som tur är?

 21. Neej jag vet inte, min höll inne sina behov i 21 timmar.
  Då bar jag ut henne och ställde ner henne och trots att hon skakade så kissade hon iaf. In sprang hon själv.

 22. Jag har heller inget svar på det dilemmat. Jag gör allt jag kan för att bete mig som vanligt mot mina hundar när det smäller ute. Om det smäller mycket och de ligger och trycker tex under sängen och inte kommer när jag kallar så låter jag dem ligga kvar. Jag drar inte ut dem, så att säga.
  Lyckas jag hålla skenet uppe och få på dem kopplen och komma ut då det smäller så kissar tiken, men inte hanen. Han bara stressar, och varken nosar eller kissar.
  På nyårsafton kissade de båda vid kanske 14-tiden, och sen var det (SOM VÄL ÄR!) tyst igen en timma efter tolvslaget och då kissade de igen. 11 timmar…. inte det värsta scenariot, men ändå alldeles för länge. 😦


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: