Det är ruinerande att vara kvinna…

Jag sitter.. satt.. just lugnt tillbaka lutad och uppdaterade mig på vackra Haggans vardag. Bland annat detta med mens och pms… och sen detta med behåring på fruntimmerskroppen. Vips så väcktes några tankar i min lilla hjärna.

Det har ju alla vi fruntimmer (i mer eller mindre utsträckning) och är ju verkligen inte något vi själva valt.

Men vad måste vi lägga pengar på pga detta? Jo, tamponger/bindor, trosskydd, värktabletter/migräntabletter osv… borde vi verkligen behöva betala för det själva? Eller bör det vara förskrivet av landstingen? Tänk såna oerhörda summor vi kvinnfolk måste lägga på mens-relaterade grejer under en livstid. En kostnad som män slipper.

Och gubbar – kom du inte och försök jämställa våra menssmärtor och -problematik med att ni måste raka er i ansiktet varje dag. För det behöver betydligt fler kvinnor än vad som erkänner det också göra. Kvinnor som har generande behåring i ansiktet kan efter samhällets normer inte traska hemifrån med en skugga på hakan eller en mörkskimrande mustasch utan att bli uttittad och i värsta fall få elaka kommentarer från oförstående idioter, men ni karlar kan ju definitivt ge er ut bland folk med skäggstubb – och då rent av uppfattas som sexiga!

Dessutom måste vi kvinnor – enligt samhällets ofta rådande former – raka mer eller mindre hela kroppen för att vara som vi ska. Som vi ska vara för att vara kvinnor. Hur vi kvinnor egentligen är är inte relevant tycks det. Vi måste raka armar, ben, plocka ansiktshår, plocka ögonbryn…. För annars är vi miffon.

Men ni karlar kan dra på er lite paltor och traska hemifrån, med håret på enda och tredagars skäggstubb och uppfattas som sexiga. Eller åtmindstånde inte uppfattas som ”avvikande” och ”äckliga”. Skulle jag en sommardag tassa hemifrån i kjol och linne, med mörka långa hår på armar, ben, i armhålorna och i ansiktet så skulle jag vara uttittad och smädad av allt och alla. Men inte en karl inte. Dessutom måste jag gå till affären och apoteket och lägga mina surt förvärvade pengar på tamponger och migränmedicin…

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/11/04/det-ar-ruinerande-att-vara-kvinna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

 1. Jag gör av med ungefär ett och ett halvt paket med Always nattbindor per mens och jag har mens var tredje vecka… DET är inte billigt!!

 2. Nej precis!! Och ja jag har ju inte så mycket mens nu (p-stav i armen), så för mig personligen just nu är det inte dyrt. Men fanken asså hur det annars svider i plånboken! 😡

 3. Jamen alltså, Always?? Man måste inte köpa de dyraste. Testa coop eller någon billigare variant på Willys. Funkar lika bra.
  Man måste inte heller raka sig bara för att normen säger så. Det är högst frivilligt.

  Ni får gärna slå på mig! 😀

 4. ja visst är det absolut högst frivilligt, men jag åsyftade den bredare samhällsbilden. Står man i ICA-kön med svarta hårtussar under armarna och skägg på hakan (som kvinna alltså) så är det ju otänkbart att man inte blir uttittad tyvärr. 😦

  Inte skulle jag vilja slå på dig! Varför i hela friden skulle jag vilja det?! Jag rakar inte benen och armhålorna och armarna och sånt, jag bara plockar hakhår. Men annars bryr jag mig inte. Men innerst inne är dte tyvärr ändå mina håriga ben som avgör om jag visar dem eller inte om somrarna..

 5. Frk Forster: tyvärr funkar inte de billiga lika bra, jag har nämligen testat med förödande resultat… Jag blöder som en stucken gris 😛

 6. Jag vet hur det är. Själv har jag trichotillomani och är extremt nogrann med att raka mig överallt. Annars skulle jag ägna timmatal åt att sitta och pilla ut hårstrå.

  Linda: Jag blödde väldigt mycket innan jag fick barnen. Istället för en massa bindor och annat syntetmaterial så använde jag små frottehanddukar. De kan man forma som man vill och dessutom känns det torrare och luftigare än bindorna. Åsse lägg några badlakan under rumpan också. Säkrare kan man inte bli. Dessutom är det bara att tvätta och använda igen
  Jag låter förmodligen som en gammal hippietant och om jag berättar att barnen hade tygblöjor med yllebyxor så tror ni att jag är helt förlorad. Men så är det.

 7. Frk Forster: jag tycker du är allt annat än förlorad! Det är ju strålande att använda material som kan tvättas och användas igen. Allt detta slit och släng är så tragiskt…
  Vad är trichotillomani? Jag ska prova att googla det, men vill du berätta närmare så gör gärna det! OM du vill!

 8. …nu har jag läst lite om trichotillomani på wikipedia, och det var intressant läsning.
  Måste vara en jobbig åkomma… När fick du veta att du hade den?

 9. Oj, det vet man ju hela tiden egentligen. Man kan inte sluta. Det är ju en form av OCD och man blir beroende av kickarna. Tror jag har skirvit nånstans på bloggen om det. Ska kolla….här var det:

  frkf.wordpress.com/2008/05/08/trichotillomani-bdd-ocd-hud-adhd-skin-pick/

  Det har blivit betydligt bättre sen jag började med concertan, för jag har inte samma behov av kickar längre. Men helt botad blir jag nog inte förrän jag blir helt hårlös. Det är många med adhd/add/autism som har de här problemen. Förmodligen finns det någon slags koppling.
  Själv har jag hållt på sen jag var fem-sex år

 10. Jag läste vidare på olika ställen på wiki och läste att det var rätt så vanligt bland ADHD-personer… Jag sitter just och undrar varför jag inte fått denna åkomma som så ofta får för mig konstigheter, smånjuter av smärta och har kraftig kroppsbehåring. Jag ska hoppa in hos dig och läsa det inlägget… snart, för nu har de första vallokalerna just stängts…. 😉

 11. Åh ❤ Tack för den! 🙂

  Men visst. Och mindre lön ska vi ha dessutom. HEJ logiska värld. NEJ, jag har slutat raka ben och armar, jag ansar musen och tar under armarna ibland. Det får räcka nu!! Ska nog spara skäggstråna med.

  Jag har ingen mens ALLS. Sen jag började med minipiller så är den puts väck. Vet inte om det känns så bra även om det är GRYMT skönt att slippa blodet. Men PMS, den slipper jag ALDRIG.

 12. Ja precis – vi ska ha fler kostnader och lägre inkomst. *hrmpf*

  Jag kan låta bli allt hår utom skäggstråna – de ska bort bort bort!

  Min mens lever sitt egna lilla liv.. som så mycket annat i min kropp. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: