En månad med concerta

…och två månader med diagnosen ADD.

Med mitt taskiga minne så är det ju bra att allt föreföll sig så….

1 september – fick diagnos

1 oktober – började med concerta

(1 – 22 okt åt jag 18 mg; därefter 36 mg)

Jag tänkte försöka sammanfatta hur jag mått av medicinen. OBS: försöka…. för det är lite svårt att dra sig allt till minnes.

Men första ca 10 dagarna kände jag av ganska så mycket, vad jag kallar, biverkningar. Och ‘de som vet’ höll med att det nog kan ha varit så. Då kände jag av yrsel, lite oväntade svängningar i humöret och ångest och oro i ren allmänhet. Liksom som krypningar i kroppen och pirr.. svårt att förklara. Dessutom ganska så illamående och dålig i magen..

Dag fyra på concerta så skrev jag detta i bloggen:

jag känner mig tröttare, mer nere, mer oföretagsam. Har svårt att få tummen ur, känner mig lätt missnöjd med världen och dess invånare, och glädjs egentligen bara åt att jag har nya filmer att titta på.”

Och ja… då mådde jag inget vidare…

Men så efter kanske 10 dagar (i runda slängar) så avtog krypningarna, ångesten, humörsvängningarna sakteliga och jag kände mig mer eller mindre som innan jag började med medicinen. Det kändes inte alls som det skett något på fronten uthållighet och koncentration.

Efter tre veckor på 18 mg ökade jag till 36 mg, och då kände jag ganska så snart skillnad. Men jag har nu bara ätit 36 mg en dryg vecka så än är det kanske för tidigt att säga vad som är vad. Jag vill vara försiktig med att säga att allt beror på medicinen, men jag har grunnat på vad det kan vara annars och inte kommit fram till nåt annat som är annorlunda egentligen.

Sedan jag ökade upp till 36 mg (23 oktober) har jag känt betydligt mer – på gott och ont.

Effekt:

Mycket mer uthållighet och ork i allmänhet. Jag har känt mig mer intresserad av att lämna hemmets trygga vrå och hitta på grejer. Jag är van att ligga däckad (utmattad och extremt osocial) i dagar efter att jag företagit mig något, men under denna vecka har jag haft mer energi. Visst har energin gått ur mig markant efter nån aktivitet, men inte alls så att jag blivit inåtvänd och utmattad.

Jag har fått iväg papper, ringt viktiga telefonsamtal osv. Och helt enkelt känt att jag liksom börjar bry mig igen. Jag har fått en starkare vilja att ta tag i mitt liv (men inte på det där maniska sättet som jag haft förr, då jag haft en jätte-energi-skjuts, utan mer eftertänksamt). Jag försöker ‘landa’ i min diagnos, fundera ut lösningar och trixs för att klara min vardag och ja, helt enkelt blivit lite mer med i mitt eget liv.

Biverkningar:

De har också kommit med besked. Klåda och finnar! Galet med klåda! Det kliar över hela kroppen. Mest på huvud, armarmhålor och underliv/ljumskar de första dagarna, men nu överallt (mest i ansiktet, på armarna och i hårbotten). Jag har fått finnar i ansiktet och runt dem hettar och kliar det… Och det känns lite som att en myra (eller kanske betydligt fler..) kryper omkring på mig… den där kittlande, störiga känslan…

Men värst är absolut klådan i ansiktet och hårbotten!

Lite roligt när man tänker efter… Plus: vill komma ut mer och träffa folk, Minus: utslag och blämmor i ansiktet.

Hepp! 😀 Livet i ett nötskal!

—–

Förresten! Jag var på psyk idag ( – varje onsdag – ) och har gått ner 1,2 kg sen förra veckan. En biverkan som är heeelt okej med mig! 😉

No more concerta för mig nu. Se detta inlägg: Order att sluta med concerta omedelbart!

—–

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/10/29/en-manad-med-concerta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

27 kommentarerLämna en kommentar

 1. Jag kände egentligen inte skillnaden på riktigt förrän jag var utan medicin idag…

  Hela dagen har gått i 190 knyck och jag saknar redan den där lugna känslan 😛

  jaja…vi får se hur det går

 2. Ja det är bara att härda ut…. det går ju så olika fort för olika personer innan man känner av någonting…

  Ibland får man ha tålamod… Jag vill hålla ut med denna medicin för jag tror på den.

 3. Jag måste få säga att jag uppskattar att du skriver hur medicinen fungerar. Jag har som sagt valt att inte ta medicin alls – just nu. Jag vill veta mer om vad jag ger mig in i.

  Biverkningar får man väl räkna med, bara dom inte är värre än att man kan leva med dom. Klåda verkar jobbigt dock. Kul att bli mer social. Det saknar jag. Jag är otroligt asocial, jag. Tycker det är jättejobbigt att ta mig iväg nånstans. När jag väl kommit iväg tycker jag att det är kul i alla fall. 😉

  Lycka till i fortsättningen!

 4. Jag känner igen de där krypningarna och oroskänslan några dagar efter en doshöjning. Det var inte förrän jag kom upp i 72 mg som jag plötsligt upptäckte världen omkring mig. Koncentrationsförmåga och fokus blev så mycket bättre. Impulsstyrningen också och lugnet. Jag är så glad att jag hängde i för jag var nära att ge upp. Man brukar räkna med 1 mg per kilo kroppsvikt, att det är vad man behöver. Lycka till med detta och jag hoppas innerligt att du blir av med de jobbiga biverkningarna.

  Kram!

 5. OOOPS! Pass upp med klådan, blir den värre måste du säga till din läkare – det kan nämligen tyda på problem med levern!

  Själv fick jag en helvetisk klåda när jag åt p-piller… Jag kunde inte göra någonting, hur mycket jag än kliade så försvann det inte. Jag satt till och med med en stekspade av det riktigt hårdare slaget, och klöste mig själv med.

  På mig började det precis som för dig, men klådan bara tilltog hela tiden. Till slut åkte jag till akuten – på grund av klåda, haha! Kan låta lustigt men jag var panikslagen.

  Till slut visade det sig att jag hade för höga levervärden, och alla inblandade läkare & barnmorskor sa till mig att genast sluta med p-pillerna. Vilket hjälpte. Jag fick dock gå till vårdcentralen en gång i veckan för att ta nya prover. Och jag får heller aldrig mer ta p-piller.

  Tack och lov så återställde sig min lever igen.

  Vad jag vill säga är att vissa mediciner påverkar levern. Detta ger klåda och ibland gulnad hud och ögonvitor (gulsot), men det visste du säkert redan… hmm.. 😛

  Så, nu till vad jag ville säga då: Var uppmärksam! Tolerera inte för mycket klåda utan att kontakta läkare. Kanske är det ”bara” en insättningsbiverkning som går över, men det kan ju också vara allergi. Eller problem med levern. Så var försiktig, även om man mår bättre psykiskt av en medicin, så är det inte värt att sabba levern.

  Ville dela med mig.

  Lycka till och stor kram. Kämpa på! 🙂

 6. Adhdbrain: Jag känner mig jätteglad att jag blivit mer social! Får se hur länge det sitter i… säger pessimisten i mig.. 😉 Jag har förr haft vågor av mer sociala drag men som sen avtagit så nu ska det bli spännande att se om det håller i sig. Klådan är dock skitjobbig… jag bryr mig inte lika mycket om finnarna men när de började klia och jag blev röd runt om började jag känna att nåt var fel..

  Birgitta: Oupps… är det ett mg per kilo så kan jag (utan att avslöja för mycket 😉 ) säga att jag skulle ligga lååångt över din dos för jag är ingen lättviktare. Jag är glad att ha börjat upptäcka världen omkring mig lite mer, men ser ännu mera fram emot mer koncentration och att kunna slappna av lite mer… Jag var inställd på att få ökad oro och yrsel och så, men det är första gången jag märkt av fysiska biverkningar i form av hudutslag och klåda… så det skrämde mig lite mer.

  puffan78: ujujuj… nu blev jag riktigt orolig! Som jag skrev här ovan så är kände jag att det var en sak att få lite ökad yrsel och så, för det har jag känt i början av ”alla” mina mediciner (citalopram, atarax, efexor och concerta), men när jag fick hudutslag och finnar och klåda blev jag onekligen mera orolig. Min pappa och jag träffades idag och han blev jätteöverraskad för jag brukar aldrig ha finnar… För en dryg timma sedan så ringde min terapeut… och nu ska jag skriva ett inlägg om vad hon sa.. så håll till tåls! 😉 TACK för att du delade med dig!

  Kram till er alla tre!

 7. […] jätteglad (!!) att jag ska sluta med dem, efter att jag läste puffan78:s kommentar i mitt inlägg En månad med concerta. Jag är ju livrädd att skada inre prgan – naturligtvis! Så all oro och tveksamhet jag hade kring […]

 8. Finnar?! Då blir det aldrig Concerta för mig kan jag tala om! Slutade med p-piller i våras och sedan dess ser jag ut som en jävla pizza i fejset; skitkul när man är över 30…

 9. Nej du håll dig borta från concerta! 😛
  Men nää… skojsa, för jag tror att allt sånt är väldigt individuellt.
  Men nu är det slut för mig vad gäller concerta. Se: https://addanna.wordpress.com/2008/10/30/order-att-sluta-med-concerta-omedelbart/

 10. Jag vet inte varför du fick klåda av metylfenidat men jag har svårt att tro att det var en leverbiverkning. Det ska nog till betydligt mer fenidat än så för det.

  En del kan däremot få reaktioner som brukar kallas allergi läkemedel med metylfenidat. Egentligen exakt vad som orsakar det vet jag inte och det kanske verkligen är någon form av allergi. Fast jag misstänker så smått utan att ha gjort någon seriöst försök att reda ut det att det ofta annat som påverkar kring det där t.ex. om man dricker och äter annorlunda, om verkan av metylfenidat kanske ”spiller över” i nervsystemet (finns mycket där som kan orsaka klåda).

  Att sluta om man får sådana problem verkar klokt. En gissning är att läkarna ofta försöker med det igen under lite andra omständigheter. Kanske annan tid för försa dos, kanske ett annat varumärke. Lite annorlunda och att det ofta löser det.

  Jag åt själv Ritalin ganska länge men bytte sedan över till Metamina vilket fungerade bättre med depressionerna. Man blir lätt lite nervös av Ritalin upplevde jag.

 11. @Hans: Ja du, jag vet inte exakt vilken typ av reaktion min kropp hade och isåfall mot vad. Men det kändes väldigt relaterat till just concerta iaf. Så skönt att slippa det. Med ritalin så känns det mycket bättre, så jag hoppas det fortsätter åt det hållet.
  Ritalinet har inte gjort mig nervös. Än. Hihi. Det känns bra. Trots att jag har anledning att känna oro och nervositet nu (då jag har en ordentlig flygresa på g efter nyår) så har den inte stegrat alls. Kanske är det pga ritalin som oron inte skenat iväg… *spånar* och *funderar*

 12. Det är väldigt individuellt tror jag hur man reagerar på metylfenidat respektive dexamfetamin m.m. De verkar delvis i olika delar av hjärnan. Har man en ångestsjukdom innan t.ex. utvecklad av obehandlad ADHD blir det säkert lite mer problematiskt med metylfenidat. Samtidigt kan jag se att om sådana problem inte finns att det nog är ett mer potent läkemedel. Det drar ju upp kognitivförmåga (”IQ”) lite mer (0_<)

  En del får reaktioner som man antar är specifika mot andra ämnen än just metylfenidat och det kan nog vara så att de ev. är vanligare för Concerta. Något hjälpämne i så fall tror du?

  Samtidigt är ju klåda, röd hy o.s.v. en biverkning som ju förekommer för väldigt många nära besläktade ämnen där runt metylfenidat och amfetaminerna. Hudreaktioner för allergier brukar ju komma lite i grupp så att man har lite besvär av flera saker och jag vet egentligen hur vanligt det är för dom som får den där biverkningen. Samtidigt är Concerta är ju vanligast i Sverige.

  Men jag tror inte att någon riktigt försökt reda ut det där. Metylfenidat precis som amfetaminerna är ju väldigt snälla i rimliga läkemedelsdoser och ligger ju ofta 10 – 30 ggr mindre än peak på missbruksdoser. Förutom psykiatriska tror jag inte man undersöker så mycket kring biverkningar därför att de är så få och snälla.

  Därmed menr jag absolut inte att du inte fick stora problem. Utan jag menade just att det skulle förvåna mig lite om du fått en leverbiverkning i en dos som förskrivis av läkare. Jag såg nu att du tog 40 mg metylfenidat på morgonen och det är väl mer än du totalt åt då och samtidigt inte en stor dos jämfört med missbruk. Och när det kommer till hjälpämnen i tabletterna känns det verkligen inte som leverbiverkning är vad man ska oroa sig mest över.

 13. Egentligen formulerade jag mig slarvigt ovan. Jag uttryckte flera saker i samma kommentar på ett sätt som kanske kan missuppfattas. Verkar det oklart vad jag menade med något fråga här så fpår jag försöka använda hjärnan igen (o_O)

 14. @Hans: Ja du, som jag skrev i min förra kommentar så vet jag inte vad som utlöste min reaktion och vad som exakt hände i kroppen. Men jag är inte orolig att jag fått skada på levern. Jag hade just då (i stundens hetta – när medicineringen skulle avbrytas) lite obefogad oro. Men så här i efterhand så oroar jag mig inte längre. Enligt FASS är det ju en sällsynt påverkan; leverskador alltså. Och jag åt ju concerta under så kort tid och i så liten utsträckning att det inte kan ha gett bestående problem.
  Nu äter jag ju metylfenidat i form av Ritalin helt utan dessa biverkningar, så det var nog kanske helt enkelt inte metylfenidat jag visade en allergisk reaktion emot utan nån annan substans i concerta.
  Nåväl, så är det ju när man ska hitta vad som passar bäst. Ibland blir det ett steg fram och två tillbaka, men det är bara livets gång. 😀

 15. Hej är det någon som får muskel kramper i ansiktet runt ögonen och kramper i vaderna/fötterna ?? har använt conserta till och från i 1,5år nu och läkaren vill att jag skulle börja nu efter ett uppehåll i 4 månader . Är det någon som upplever en inre stress av consertan ? Tänk om man hade fått conserta när man gick i skolan då skulle man ha varit Professor nu bortsett från kramperna . PS tack för en bra blogg

 16. Jag har ADD jag fick concerta 56 mg. mina biverkningar var ingen hunger mat var inte nödvändigt enda sug jag hade var vatten. jag gick ner 1- 2 hg om dagen då jag under den tiden gick elr cyklade en mil om dagen, jag frös för jämnan. Fick aceton lukt om mig efter ett par veckor och heh ja av nån anledning tyckte en lärare på min dåvarande skola att jag hade rökt cannabis. det enda positiva var koncentrationen fäörsta gången jag tog den så blev det näst intill som i filmen limitless jag hängde med vad som hände i tvn jag hängde med i två diskussioner samtidigt jag kunde koncentrera mig på det jag ville utan problem. men efter dag ett så började skiten aldrig mer concerta tvi vale. dock tycks concerta funka riktigt bra för folk med borderline inte i add trädet

 17. Have you ever thought about adding a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is fundamental
  and all. But imagine if you added some great pictures or video clips
  to give your posts more, ”pop”! Your content is excellent but with images and
  videos, this website could definitely be one of the very best in its niche.
  Good blog!

 18. Hej igen! 🙂

  Även om din aktivitet i bloggen går upp och ner, ska du vara medveten om att den, under tiden, ger stöd och kraft till andra.

  Var några år sedan jag hittade hit första gången, men är i nuläget mer ”mogen” att ta del av mer info och upplevelser från andra med samma diagnos.

  Har problem att ta till mig hela ”kittet” add, har jag förstått.

  Något jag kan dela i medicin-frågan är ändå att i mitt fall mådde jag som bäst på 18mg concerta
  …trappade upp(för att förhoppningsvis bli ”mer fungerande”) till 56 mg
  ..fick utslag i ansiktet och mådde inte alls bra i kroppen då
  ..(obehagligt, med en kraftig svaghetskänsla och mitt annars något låga blodtryck, rusade iväg.

  Trappade ner utan bra effekt.

  Till slut var jag utan både conserta och zoloft(mot depression sedan tidigare) och började om från noll.

  Bytte ut zoloft mot fluoxetin(som skulle vara ”snällare” och fungera bättre med conserta (ifall jag skulle prova på det igen).

  När depressionen var hanterbar testade ”vi”(en engagerad läkare å jag) med 18 mg concerta igen…som sedan utökades till ännu en 18 mg tbl mitt på dagen.

  Även testat 18 mg till, någon timme senare, men blir bara tröttare då, så står nu på 18 + 18 per dag.

  Ger mig bättre sömn.

  Gör mig tröttare på kvällen.

  Gör det lite lättare att ”vakna till” på morgonen(varit ett av mina större problem, här i livet).

  Ger mig godare möjligheter för koncentration under dagen.

  Framför allt: ger den där ”stressklumpen” i magtrakten lugnare ”knut”(typ en enkel-knut istället för en krampaktigt dragen ”dubbelknut”).

  Hoppas med detta kunna vara till någon typ av hjälp till någon. 🙂

  Tack igen för en skön blogg.

 19. Conserta och zoloft dom motverkar varandra . själv har jag liknande symtom av conserta efter 2 år så har jag hittat en balans och det är 27mg morgon och 18 mitt på dagen . det är en väldigt skilnad på 27 och 36mg .mvh tobbe

 20. After looking over a handful of the blog posts on your web
  page, I truly appreciate your technique of writing a blog.
  I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon.
  Please check out my website too and tell me your
  opinion.

 21. What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this web site, and paragraph is in fact fruitful in favor of me, keep
  up posting such articles.

 22. Thanks for every other excellent post. Where else could
  anyone get that kind of info in such a perfect means of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such information.

 23. Excellent post. I used to be checking continuously this
  blog and I’m impressed! Very helpful information specially the ultimate part 🙂 I handle such information much. I used to be seeking this particular info for a very lengthy time. Thanks and best of luck.

 24. Toppen med den info alla ger. Jag har fått svåra biverkningar av Lamotrigin,Lamictal och Hermolepsin. Skulle nu försöka med Concerta men vågar inte eftersom biverkningarna har varit klåda och rodnad på de andra. Vad gör man?

 25. Klåda är ibland en följd av vitamin eller mineral brist, kan vara värt att kontakta läkaren att kolla upp värden. Inte helt ovanligt ett det ändras i samband med ändrad förbränning och upptagningsförmåga av medicinerna, och ibland på grund av minskade hungerkänslor.

 26. De brukar stoppa medicineringen vid klåda för att hinna utesluta allergier och andra komplikationer.

 27. ecommerce website builders

  En månad med concerta | AddAnna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: