Motion till riksdagen ang. npf-utredningar

Jag läste just på riksdagens hemsida om att kristdemokraten Otto von Arnold den 7 oktober 2008 lämnat in en motion till riksdagen (So525) under rubriken ”För lång väntan på npf*-utredningar”.

(*npf = neuropsykiatriskt funktionshinder)

En del ur motiveringen bakom motionen är:
[…] ”Utredning av såväl barn som vuxna med dessa funktionsnedsättningar är, trots vissa förbättringar på senare år, ett mycket eftersatt område. Från att den första kontakten med vården tas tills att en neuropsykiatrisk utredning (NPF-utredning) äger rum kan det ta mycket lång tid. Köerna räknas i regel inte i veckor utan i månader eller i värsta fall, år. […] Alla människor har dock rätt till en värdig, högkvalitativ vård oavsett bostadsort. NPF-utredningar borde därför omfattas av vårdgarantin. Därigenom skulle vi säkerställa alla människors rätt till en god vård inom rimligt tid av personal med neuropsykiatrisk specialkompetens. När utredningen sedan är klar bör den följas av behandling, råd och stödinsatser för att stödja individen i vardagen.[…]

För de flesta av oss är det ju en självklarhet att man ska ha rätt till utredning och vård, men det är ju bara regeringen / riksdagen som kan se till att det sker genom ökat fokus på och ökade resurser. Att bara säga att npf-utredningar ska omfattas av vårdgarantin löser ju inte alla de egentliga problemen – att det inte finns personal och resurser nog att ta hand om alla inom vårdgarantin. Samtidigt som man för in dessa utredningar i vårdgarantin så måste ju också resurserna ökas.

Idag sammanfattas vårdgarantin med siffrorna 0-5-30-90 (dagar) och här ser du vad du ska ha rätt till om du idag sitter och väntar på utredning, och OM denna motion går igenom:

 • 0 – Samma dag som du söker hjälp ska du få kontakt med vårdcentralen eller Vårdguiden på telefon.
 • 5 – Behöver du träffa en läkare på vårdcentralen ska du få göra det inom 5 dagar.
 • 30 – Det ska ta mindre än 30 dagar att  få komma till den specialiserade vården. Detta gäller också för remiss till psykoterapi.
 • 90 – Anser läkaren i den specialiserade vården att du behöver behandling ska den inledas så snart som möjligt och senast inom 90 dagar efter beslutet.

Undra hur många av oss (som nu har gått igenom utredning) bara hade 90 dagars väntan innan utredningen kom igång? Jag vill (för att nyansera en aning) berätta att jag fick snabbt hjälp så fort det fanns misstanke för ADHD/ADD – en STOR eloge till psyk i Mjölby Kommun!

En del till ur motiveringen till motionen:

[…]För att hindra att köerna till neuropsykiatrisk utredning växer har några landsting under vissa perioder satt en högsta åldersgräns för när man får ställa sig i kö till en sådan utredning. Sådana gränser har prövats bland annat i Västra Götaland, där man under perioder förvägrat personer över 35 år att ställa sig i kö för en NPF-utredning. Detta är mycket diskriminerande då alla människor måste ha rätt till utredning och bör därför inte vara tillåtet.[…]

Vårdgarantin omfattar sedan 2006 utredningar för ADHD i Stockholms läns landsting, men andra landsting har ännu inte utvidgat garantin till att också omfatta utredningar. Den nationella vårdgarantin omfattar besök och behandling men inte utredning. Låter lite bakvänt tycker jag… stegen bör ju vara 1) besök, 2) utredning, 3) behandling. Naturligtvis med behandling under utredningen också om man då vet hur den behandlingen bör utformas. Men hur kan man sätta in behandling innan man ens påbörjat en utredning??

För att hindra att köerna till neuropsykiatrisk utredning växer har några landsting under vissa perioder satt en högsta åldersgräns för när man får ställa sig i kö till en sådan utredning, bland annat i Västra Götaland, där man under perioder förvägrat personer över 35 år att ställa sig i kö för en NPF-utredning. Detta är något som jag (och motionsskrivaren Otto von Arnold (kd) ) tycker är väldigt diskriminerande!

Tänk alla vuxna som har odiagnoserad ADHD som lett till att de kan ha hamnat i depression eller andra problem för att de inte känner att de klarar av sin vardag – och hur (för att se det ur samhällelig/politisk synpunkt) dyrt det blir för samhället då många av dessa vuxna inte klarar av sina barn, sitt jobb, kanske hamnar (som sagt) i depression eller missbruk osv.

Slutkläm i motionen:

”Kunskapen om […] symtombilden hos vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom vuxenvården måste öka. Det är viktigt att anställda hos Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, försäkringsläkare, sociala myndigheter, vuxenpsykiatrin och vårdcentraler har den kunskap och förståelse som krävs för att bemöta individer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på ett bra sätt.”

Precis! Det räcker ju inte bara att säga: ”Nu omfattas ‘ni’ av vårdgarantin”. Tänk vilken skillnad det skulle göra för individen, anhöriga, samhället i stort om man kunde GARANTERA att en utredning kommer starta inom 90 dagar!

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/10/27/motion-till-riksdagen-ang-npf-utredningar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Kanonintressant!

  Skall förkovra mig lite nu, tack för tipset

  Hoppas allt är bra med dig!!

  Ska länka till dig om det är OK?

 2. Förkovra dig för fullt nu! 😀
  Jätteintressant ämne tycker jag.

  Allt är finfint (men gäspigt) med mig – och jag hoppas du med har det bra!

  Du får JÄTTEGÄRNA länka till mig – jag har dig i min länklista. Fräcka jag frågade inte ens först! 😉

 3. 90 dagar my ASS. I mars fick jag remiss till Psyket, fick komma i augusti…

 4. Jaaaa du…… det är nog en allt för vanligt jävulskap!
  Dessutom ska ju UTREDNINGEN vara igång inom 90 dagar – och du skulle fått komma till psyk inom 30 dagar…. *suck i kvadrat*

 5. Jättebra med motionen då klart. Men vårdgarantin är ingen fungerande garanti. Här i Stockholm ökar köerna drastiskt, trots att borgarna då de tillträdde kortade intervallen ännu mer. Det enda som hände var att glappet mellan vårdgarantins löfte och verkligheten ökade. OBS att detta gäller generellt – och särskillt inom psyk. Hur det är med just ADHD-utredningarna vet jag inte, men jag kan kolla under veckan. Och sen är det ju det här med vårdgaranti för behandling (och då menar jag naturligtvis inte bara medicin (viktigt och bra för många av oss . men det behös annat oxå!) Det är viktigt med diagnos . men sen då???

 6. Ja det är ju så oerhört viktigt att få med behandling än medicin, även att medicin varit som gudasänt för mig, men jag hade inte mått som jag gör idag om jag inte fått hjälp på andra plan och på andra vis med.
  Precis – man kan ju inte bara sätta en diagnos och släppa folk vind för våg…. mycket av problematiken kommer ju upp till ytan först då diagnosen satts, och man kan känna som att fötterna slås undan för en.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: