Kan du slakta din egen mat?

Jag har två vänner i min tankesfär nu. Två karlar som är gifta och bor i ett enkel, stort, vackert hus i ingemansland. De har inte rinnande vatten, de har utedass, och för att bada eldar de och värmer vatten på så vis. De har en hel massa djur. Exakt vilka vet jag inte nu tyvärr, men de har eller har haft får, getter, kaniner, vaktlar, höns, kalkoner (som skrämmer skiten ur mig!), katter och en vovve. Säkert en massa fler som jag inte minns nu.

Ladugårdsdjuren lever i en fri, kärleksfull och för dem naturlig miljö. ‘Bäbisarna’ får vara hos sina mammor, de får kel och omtanke av karlarna i huset och de får växa upp i en fin miljö både ute och inne – MYCKET mer naturlig miljö än den miljö som alldeles för många djur lever i idag.

Karlarna är köttätare (till skillnad mot yours truely) men jag beundrar dem verkligen – för de föder upp och slaktar ‘sin mat’ själva. Inga trånga, smutsiga, fuktiga miljöer för djuren, ingen transport hitan och ditan för slakt, utan deras djur växter upp i en för deras behov anpassad miljö och vips – död. Sen mat.

DET ni! 😉 Äter du kött? Skulle då kunna föda upp djur under en härlig, lantlig miljö och sen låta dem snabbt avlivas utan transporter och ‘väntetider’ fyllda av trängsel och skräck? Det är DÅ du ska äta kött!

Men näää.. jag ska inte predika. Det ligger inte för mig att säga åt andra hur de ska leva. Men jag AVSKYR hur vi människor många, många gånger helt tappat respekten för liv! Djur behandlas som varor långt innan de ligger i köttdisken och retar dina smaklökar… helt utan respekt för deras naturliga behov, och utan respekt för att de har känslor av smärta, skräck, dödsångest… precis som du och jag.

Det är verkligen vidrigt hur vi människor kan behandla djur på detta viset!

Jag VET, VET, VET att jag absolut INTE är perfekt – låååångt ifrån. Men det lilla, lilla vi gör kan göra stor skillnad.

Tänk att vi behandlar våra hundar, katter, marsvin osv som familjemedlemmar, och betänk att samtidigt som vi myser med våra skyddslingar i soffan så står det miljoner och åter miljoner skräckslagna grisar, kor, får, kycklingar, höns överallt i vårt land (och resten av världen) och darrar, skriker och gråter – för att några dagar senare ligga i köttdisken på ICA…

Jag önskar att alla köttätare levde som dessa två vänner jag har. Naturlig miljö för både människa och djur.

Men så önskar jag ju iof också att jag odlade mina egna grönsaker på tomten så de inte behövde skeppas runt i landet… men de har ju iaf inget centralt nervsystem.

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/10/24/kan-du-slakta-din-egen-mat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

 1. jag äter bara djur som jag själv kan döda. fiskar. och räkor… men det är svårt att fiska räkor.

 2. Aha! Låter bra det Åsa! Du äter inte kött i form av ko, gris och så då?

 3. Jag undrar hur många blandkostare som faktiskt skulle klara av det. Inte många, tror jag. Vilket egentligen är en sund reaktion: att tycka att blodsprut och slams är otäckt.

  Det vore btw intressant att studera hur förmågan till empati påverkas av att jobba på slakteri…

 4. Jag tror inte att många köttätare skulle klara att ens stå på avstånd och titta på när ett djur slaktas. Eller än mindre besöka en av köttindustrins lokaler…

  Ja det vore intressant att se om man suddar ut sin empati (eller redan ÄR ”oempatisk”) som slaktare.

  Dessa killar jag nämner i inlägget är dock inte utan empati, trots att de klarar att slakta sin egen mat.

 5. Det där är sund inställning. Jag äter, som Åsa, bara sånt jag klarar av att döda. Jag har övervägt att skaffa jägarlicens för att kunna jaga, stycka och tillaga kött. Den dagen jag kan stirra en ko i ögonen och i nästa stund slakta den har jag inga problem med att äta kött. Men så länge jag är för ”feg” låter jag bli.

 6. Det är nog just där skon klämmer för de flesta. Att titta in i en kossas mjuka blick, sen sätta en kula i huvudet på den för att sen äta den. Man vill liksom inte ‘se’ sin mat… lättast att blunda för att förtränga att det är ett kadaver man äter.
  Fortsätt vara feg!! 😉 Hihi!

 7. Nej, jag äter inte kött.. vänta nu det kanske framgår av mitt nick? 😉 Jag skulle heller aldrig gå tillbaka till att äta kött genom att leva som de gör, jag är fullt nöjd med att vara vegan och att bo i stan!

 8. Ja du det framgår ju av ditt nick – vilket jag verkligen gillar!
  Jag har varit vegetarian sen jag var 12 år, och det är ju nu nästan 2/3 av mitt liv, och jag kan inte tänka mig att jag någonsin skulle äta kött igen. Minns ju inte ens hur det smakar, känner inget som helt intresse eller nyfikenhet på det osv… finns inte alls i min värld att kött är mat för mig.

 9. På vilket sätt vore världen bättre om jag vågade döda en ko?

 10. @Elad: världen vore inte bättre om du eller jag ville/vågade döda en ko. Och det är ju inte heller det det handlar om här. Utan mera min grundtanke (hårddraget): om du kan ÄTA djur så ska du också kunna DÖDA den. Så oerhört många som äter kött vill inte tänka tanken på att det är oerhörda plågor som det djuret få tvingats gå igenom för att hamna på en tallrik. Det vore mycket bättre att om man nu ska äta kött, så ska djuren få växa upp under betydligt mer normala förhållanden än de gör idag.
  Så hårddraget: om du ska äta en ko, så köp en ladugård, flytta ut på landet och låt kon växa upp med kärlek och respekt -> DÅ kan du äta upp den med rent samvete.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: