Sluta bråka med mig jävla depressions-jävul!

Jag är lite fundersam, efterkännande, nere och allmänt grunnande denna afton. Surfade runt lite på sidor jag förr ofta besökte mer flitigt (då min depression hade ett järnfast grepp om mitt hjärta och liv). Jag har (MOTVILLIGT erkänt!) känt av att depressionen kommer och rycker i mig emellanåt igen… Nästan som att nåt inom mig säger: ”hallåååå….du har väl inte glömt miiig?” 👿 Då är det den där onda varelsen inne i mitt innersta som rycker i mina nerver och ådror och skrockar: ”tro inte att jag släpper taget så lätt – hehehe!

Jag vill dricka bensin och sätta eld på så den onda varelsen dör där nere där den sitter och hugger småspik i mitt hjärta och hånskrattar…

Men jag låter INTE den onda varelsen få fast grepp om mig igen – nu sparkar jag emot allt vad jag kan för jag tänker INTE hamna i den där mörka avgrunden igen – aldrig mer! Det var alldeles för mödosamt och plågsamt att klättra upp ur den där avgrunden för att jag någonsin skulle tillåta att jag hamnar där igen.

Jag blir verkligen fullkomligt livrädd (!!) när dessa känslor gör sig påminda.. jag vill inte känna ens minsta antydan till dem igen! Bort, bort bort!!!

Häromdagen gick jag igenom min gamla dator och hittade resultaten av några gamla MADRS-tester (Montgomery Åsberg Depression Rating Scale) jag gjort (de jag gjort hemma alltså, hittat på nätet, inte de jag gjort hos psyk) under de år jag mådde som värst… då det gick hastigt upp och ner, och där jag i varje ‘uppåt-fas’ trodde att jag hade besegrat den onda demonen inom mig… Nu har jag lärt mig att den är en del av mig som de andra delarna av mig måste tygla. Det pågår helt enkelt ett inbördeskrig där inne *pekar på bröstkorgen* och kommer nog alltid vara mer eller mindre så.

Jag gjorde om det där MADRS-testet nu och det visade värre än vad det nog hade gjort för några veckor sedan. Idag blev det 28 ‘poäng:

0-11 poäng ej deprimerad
12-20 poäng mild depression
>20 poäng indikerar hög sannolikhet för egentlig depression om tillståndet har varat mer än 2 veckor
>40 (-54) poäng bör inläggning på psykiatrisk klinik övervägas

Jag skulle gissa att jag för några veckor/ett par månader sedan låg runt 10 ‘poäng’…

Men trots att det är värre nu än vad det nog hade varit för några veckor/månader sedan, så är det i alla fall bättre idag än vad det var när det var som värst. När jag levde med ständig depression och svår ångest var jag uppe i 50 ‘poäng’, och där tror jag (om jag ser framtiden an med tillförsikt) inte att jag kommer hamna igen.

Testet kan du själv göra här: -klicketi-klick

*************************************************************************

…. denna bild hittade jag i min gamla dator. Den gjorde jag hösten 2005. Jag kan inte låta bli att flina lite självironiskt…. 😛

Annons
Published in: on oktober 21, 2008 at 12:58 f m  Comments (2)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/10/21/sluta-braka-med-mig-javla-depressions-javul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Usch, jag gjorde ett stresstest häromåret när jag var på kurs. Skalan slutade på 250 och jag kom ihop i över 400 negativa poäng!

  2. Vad?! Oh fy….. fick du så mycket mer än vad skalan än visade? Hoppas du fick hjälp med att trappa ner på stressen då!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: