Äldre får usel psykvård

Att det sparas på äldreomsorgen i Sverige är ju tyvärr känt för de flesta.
En av många saker man sparar in på är psykisk vård. En siffra (presenterad i DN) är mellan 250.000 och 400.000 personer över 65 år lider av någon form av ohälsa.
Efter 65 års ålder är det fyra gånger större risk att man drabbas av depression. Enligt socialstyrelsen lider 10-15 procent av 65-plussare av depression, och mellan 6 och 10 procent anses lida av andra psykiska sjukdomstillstånd.

Mörkertalet kan dock vara stort, då depressionens symtom ofta ter sig annorlunda hos äldre, enligt DN. Trots att landstingen fått riktade statliga medel för att satsa på just psykvård för äldre så är det fler än hälften av alla landsting som saknar specialiserad medicinsk kompetens. Läkemedel är nästan den enda behandling som ges, men psykofarmaka skrivs ut med dåligt underlag.
Den största självmordsgruppen vi har i samhället är män över 65 år; mellan 300 och 400 personer över 65 år tar sitt liv varje år.

Annons
Published in: on september 17, 2008 at 8:48 e m  Comments (5)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/09/17/aldre-far-usel-psykvard/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] som ger mig en känsla av obehag är att bara EN (1) person har läst Äldre får usel psykvård. Det oroar mig MYCKET då detta kan vara ett tydligt tecken på samhället i stort. Äldres […]

  2. Ja, visst är det oroväckande…titta bara på vilken mat som kommer levereras till våra äldre. Frysta matlådor är ju inte precis vad de äldre är värda efter ett liv i hårt slit. Tycker att det är ett bra debattämne…tack för en fin sida

  3. Tack Madelene för din kommentar!
    Ja det är verkligen fruktansvärt att våra äldre måste äta mat som varit fryst och många gånger är uppåt en vecka gamla. Allt för få tycks bry sig, trots att vi står i STOR tacksamhet till våra äldre – och allt för få begriper att om vi inte ändrar på detta nu så kommer vi själva sitta där, ensamma och äta smaklös mat från micron när vi blir gamla.

  4. Ja, uselt är bara förnamnet. Har försökt hitta ett äldreboende med kompetens att vårda och behandla min sedan länge psykiskt sjuka farbror som lider av schitzofreni. Äldreboende kan man väl hitta, men vård för en gammal OCH sjuk människa? Måtte man få en tegelsten i huvet när det är dax!

  5. Det är förj*vligt verkligen! Jag håller alla tummar och tår för att din farbror kan få bo på ett bra ställe med vård och omsorg i den form han behöver.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: