Ständigt kaos i hjärnan

Sent igår kväll satt jag på msn med en nära vän och vi pratade om detta med avslappning. Ligga i badkaret med huvudet bakåtvilat och bara lyssna på musik och njuta av en god drink, eller att ligga på en gräsmatta i sommarnatten och bara njuta av stjärnorna och försvinna in i dess förtrollande värld. Meditera och finna sin inre ro.

Inget av det är möjligt för mig. Jag kan inte bara sitta på en klippa och titta ut mot vatten och det lugn som det ger så många andra människor. Jag har aldrig funnit det där lugnet som så många pratar om.

Visst har jag många gånger försökt, då jag så innerligt vill finna det omtalade själsliga lugnet och bara njuta av nuet. Men det går inte. Jag KAN inte slappna av. Jag har alltid minst fem saker i huvudet. Tittar jag ut över en sommaräng så registrerar jag allt… och inte har jag en chans att finna lugnet när jag hör min ständigt aktiva och i huvudet speedade röst.

Läs följande rader högt för dig själv så fort du kan, så får du en smak av hur min hjärna spinner på:

”Titta en nästan svart sten! Oh, vilka vackra svalor! De flyger lågt, blir det regn? Javisst ja, det pratade ju pappa och jag om härom dagen, svalor och regn! Nämen titta en sån vacker samling klöver! Undrar om jag kan finna en fyrklöver. Är det inte så, en fyrklöver betyder tur! Ha, tänk om det betydde tur som i en resa! Undrar förresten om det blir regn? Den där fina nästan svarta stenen, kanske ska jag ta hem den och koka den så den blir ren och ha den i mitt akvarium. Kanske får googla om man kan ta stenar i naturen, vill ju inte att fiskarna drar på sig nåt skit. Jag borde verkligen sticka till zoo på Ikano och köpa lite ny inredning till akvariet, och kanske lite hundgodis när jag ändå är där. Men jag har ju inga pengar än, undrar om pappa vill hjälpa mig? Fan jag måste skicka in kompletteringen till Försäkringskassan; ja visst ja när jag ändå ska till ICA på tisdag kan jag ju lämna in pappren direkt över disk för Försäkringskassan ligger ju nära ICA. undrar om de har märgben på ICA. Usch tänk om det blir regn, bäst jag skyndar hem. Jag skulle ju få ett paraply av pappa, tänk att jag alltid glömmer att hämta det. Den där stenen till akvariet, den får vänta”

Läste du nu högt för dig själv så fort du kunde? 😉

Föreställ dig nu denna röst i i flera olika tonfall, pratandes samtidigt om flera olika syn- och känselintryck.

Det är nog det närmsta jag kan beskriva hur min hjärna beter sig varje vaken minut! Inte undra på att jag, när jag väl lägger mig, sover som en stock. Från att jag somnar och cirka 10 timmar framåt är jag fullständigt klubbad.

Usch jag blir så ledsen när jag tänker på det. Jag vet ju att det alltid är så i mitt huvud, för det har alltid varit så, men snart har jag inte nån energi kvar att behandla och bearbeta all information som jag snappar upp.

Jag har många gånger försökt att bara slappna av och göra absolut ingenting, men 8 av 10 gånger slutar det i en panikattack. Jag har helt enkelt slutat försöka.

I slutet av september ska jag träffa min läkare och prata medicin. Jag tar vilken medicin som helst – nästan – för att någon endaste gång kunna finna lugnet och bara titta ut över horisonten utan en endaste aktiv tanke i huvudet!

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/09/15/standigt-kaos-i-hjarnan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

 1. Jag förstår precis vad som ständigt kokar i ditt huvud hela tiden. Det låter faktiskt så i mitt också. Det far från det ena till det andra hela tiden och folk har verkligen svårt att hänga med ibland. Hrm…

 2. ja visst är det fullständigt uttömmande på energi? Ibland från flera än en själv. Det gäller att omge msig med folk som tycker att man är charmig och söt som den virrpanna man är… 😉

 3. *nickar igenkännande* låter ungefär som mitt huvud fast lite annorlunda.. alltså innehållet inte hoppandet hit och dit.

 4. @Kimberly: Innehållet i mitt huvud varierar också, men just det där med att suga upp info och tankar om ALLT jag ser tycks aldrig avta…

 5. […] Jag är väldigt passionerad i vad jag känner är rätt och fel att jag tydligen inte kan se vissa typer av dokumentärer utan att bli helt uppslupen i dem och så koncentrerad att jag tills slut får ont i bröstet, svårt att andas, och sakterliga grips av ångest. Precis detsamma som händer när jag försöker verkligen, verkligen slappna av. Som jag pratar om i mitt inlägg “Ständigt kaos i hjärnan“: […]

 6. Fy tusan vad jag känner igen mig! Har precis haft ett par nätter med total sömnlöshet pga min hjärna som ”spinnar” (jag brukar beskriva min totala rastlöshet med att min hjärna kör spinningpass..). Nu i natt fick jag äntligen sova(!), mest pga ren utmattning efter en väldigt omvälvande vecka.

  Jag och min sambo (som har ADHD/Asperger), har under veckan suttit och diskuterat möjligheten att jag också kan ha ADHD, eller snarare faktumet att jag nog garanterat har det. Han har sett tendenser hos mig som han nu ansåg att det var dags att gå till botten med. Så sagt och gjort… Han letade upp relevanta tester och kriterier som krävs för att man ska ha t ex ADHD.. Och låt mig bara säga att det för mig blev aha-upplevelse på aha-upplevelse. Det är inte förräns nu som jag förstår sambanden i mitt liv, från tidig lågstadieålder fram tills nu när jag är 25 år.

  Min sambo berättade att han inte börjat se tendenserna förräns nu i somras. Detta pga att när vi träffades i dec 2007, så åt jag antidepp (Mirtazapin) och i somras så slutade jag med den medicinen, helt enkelt för att jag inte känner mig deprimerad i den bemärkelsen att jag behöver antidepressiva tabletter. Men nog förändrade dom mitt beteende..
  Efter efterforskningar har vi kanske kommit på en förklaring till detta. Mirtazapin (precis som många andra antidepp) påverkar signalsubstanserna bl a noradrenalin som är centralstimulerande. Och det är ju också det som t ex Concerta, Ritalin och Metamina påverkar…noradrenalinet. Så vår amatörmässiga slutsats är att jag nog skulle behöva den delen. Den andra delen av Mirtazapinet, bättre sömn, är visserligen bra (jag sov som en prinsessa). Baksidan var dock att jag sen också somnade på jobbet………. :S Inte riktigt den effekt man vill ha kanske.

  Nu blev det här ett jäkla långrandigt pladder från min sida. 🙂 Det jag egentligen ville komma till är att jag nu äntligen ska få en utredning. Ringde upp psykiatrin idag och det bästa är att Psykiatrin Södra här i Sthlm inte har några väntetider.

  *Lycka!* 🙂

  Ta hand om dig!
  // Josefine

 7. Du får skriva precis hur långt du vill!! 😀 Det är bara intressant att läsa hur du har det med ju!
  Eran ”amatörmässiga slutsats” verkar vara rätt så passande (säger en annan amatör). Det är nog så att du kan tänkas behöva noradrenalin-hjälpande medicin då du mådde bättre med det. Bortsett från att somna på jobbet då kanske… 😉

  Gud så skönt att höra att du fått hjälp med en utredning! Och fantastiskt att höra att psykiatrin i södra Stockholm inte har väntetid – det var så jag höll på att trilla av stolen när jag läste det! 😆

  Ta hand om dig med – och lycka till med utredningen!!

 8. Tråkigt nog så har jag nu fått nya uppgifter angående väntetid. Sköterskan jag talade med tidigare idag sa att det inte fanns några väntetider, men nu efter att ha fått prata med min framtida läkare så fick jag veta att det är 1 års väntetid. Känns väldigt frustrerande att ha fått olika uppgifter på en och samma dag! Men samtidigt så kändes ”inga väntetider” lite för bra för att vara sant,,

  Så nu sitter jag här, som så många andra, och väntar på en utredning som jag verkligen behöver för att lyckas få ordning på mitt liv en gång för alla.

  Faaan, säger jag bara! :/

 9. Fy tusan! Men som du sa…. det lät ju nästan för bra för att vara sant…. :/

  Jag önskar verkligen att du får hjälp snabbare än inom ett år… det är ju fullkomligt galet… tänk så mycket som kan hända på ett år… men nej, så ska vi inte tänka nu!

  Det kommer gå bra och kanske kan du kolla så du kan få terapi under kommande året?

 10. Asking questions are really pleasant thing if you are not understanding something entirely, but this piece of writing gives pleasant understanding even.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: