SvD’s artikelserie om ADHD

Som många med ADD / ADHD säkert vet så hade Svenska Dagbladet en artikelserie i början av året 2008 om vuxna med ADHD. Den är väldigt intressant!

Lena, 37 år beskriver hur det i vuxen ålder till slut inte går att ”dölja” problemen längre:

”I den här åldern tar energin slut. Man kan inte pressa sig själv längre utan springer in i tegelväggar hela tiden. När man var yngre lyckades man banka ner dem på något sätt.”

Jag känner så igen mig i vad hon säger där! jag har diskuterat det med min arbetsterapeut – detta med varför orkar jag inte längre!? Och hon berättade att det är väldigt vanligt vi ADHD / ADD, energin tar helt enkelt slut efter många år av oerhört många intryck och där så mycket mer energi lagts på vardagliga sysslor än vad de gör för en person utan ADD / ADHD. Att utbrändhet inte är ovanligt bland vuxna med ADHD – en dag tar helt enkelt energin slut.

Den socialdemokratiska politikern Anna Kettler är också med i SvD:s artikelserie och hon säger saker jag bara måste citera! ”För mig är det lite som att vara vänsterhänt, det kan vara oerhört opraktiskt.” MYCKET bra sagt! 😀 För att inte tala om: ”Jag har försökt låtsas att jag är som alla andra – men bara lite annorlunda. Till slut måste man ställa sig och säga ”Jag är annorlunda och nu kräver jag att få spela på min spelplan” Det ska jag försöka anamma! Jag gillar människor med lite jävlar-anamma!

21-åriga Sara är också med i artikelserien, och för första gången hittade jag nån annan som har en liten grej för sig som är precis som hos mig! Om Sara skulle titta på en tv-film var hon tvungen att läsa, äta och gärna måla samtidigt.

Så är det för mig med! Jag kan aldrig göra bara en sak samtidigt. När jag sitter här och skriver detta sitter jag samtidigt på msn och Facebook, lyssnar/tittar på 60 minutes och sms:ar med min bror. Likadant när jag ser film. Då äter jag, virkar, ritar, spelar mobilspel… allt för att inte nerverna ska leva rövare utanpå skinnet.

Annons

The URI to TrackBack this entry is: https://addanna.wordpress.com/2008/09/13/svds-artikelserie-om-adhd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

 1. haha gu va jag känner igen det där. speciellt det där när man ska kolla på film/tv, jag gör fler saker samtidigt… min kille blir såååå nervös när jag håller på så där..själv blir jag lixom lugnare på nåt sätt. haha 😀

 2. Just det där med att göra tusen saker samtidigt som jag tex ser en film slapp jag ett tag (under min korta concerta-vända), men är nu tillbaka i att jag måste virka eller nåt samtidigt som jag ser på tv. Är det en riktigt, riktigt spännande film så kan jag med lite tur se den utan annan stimulans. 😛

 3. jag har diagnosen bipolär men fick i dag även diagnosen adhd…känner också igen mig jättemycket! Särskilt det där med tv-tittandet, jag kan inte ‘bara’ titta på en film utan måste ha något i händerna också. nu börjar jag med concerta, ska bli intressant….

 4. Spännande…. ny medicin är ju (tycker jag) både spännande och lite läskigt. Jag har ätit Ritalin nu i några månader, och ska snart öka dosen.

 5. Hej Madam AddAnna…

  Jag har sedan några dagar kollat runt på det här med ADD, som är helt nytt för mig, jag har väll någon gång i mitt liv mistänkt att man kanske hade någon forma av ADHD light, men det där med H:et har ställt den Teorin på huvet ganska rejelt. Då jag inte är särdelles hyperaktiv, vist jag kunde nog vara det lite i mina yngredagar hade lite svårt att sitta still i skolan men det berode ju på min Dyselexi bara.
  Men nu för bara några dagar sen så hade Tjejens pappa frågat min dam rakt ut, när hon frågade om saker som inte var bra i våran relation, bland annat en sjukskrivning för depression. Att har hon inte mistänkt att jag lider av ADHD/ADD? När han väll sagt det så pling det till i tjejens hjärna, glöd lampan tändes och hon började anna ett svar på många saker.
  Till det här hör att både tjejen och hennes pappa arbetar inom vården i nära sammarbete dem som arbetar med ADHD/Add, så dem vet vad sådant innbär.

  På vägen hem från Alingsås till göteborg så tog tjejen upp det nu i påskhelgen, jag slog så klart bort det hela med en gång och pekade på H i adhd, det var då jag fik höra om ADD, nu har jag i två kvällar surfat runt en heldel och även gjort det där testet på http://adhd-npf.com/det-basta-adhd-testet-for-vuxna/ vilket blev ett mörkt svar, eller ja jag hamnade istortsätt bara i de mörka fälten alltså.

  Oj det blev långt, nu till min igentliga fråga? jag tycker att mycket stämmer in på mig, men när det gäler göra flera saker på en gång (om det beror på att ni är kvinnor eller ADHD/ADD vet ju inte jag) men jag kan Absolut inte göra 2 saker samtidigt specielt inte om det kommer till film/tv! Jag försvinner jag lovar skulle du prata i telefon med mig så hade du efter 30sec även om du inte kände mig frågat vad jag gjorde? svaraet hade varit tittar på tv eller film,

  Samtidigt så säger Tjejen att jag har hittat många tror hon kallade det för tekniker, små trix för att ta mig genom vardagen, tex jag har inga problem att koppla av (eller hade inte för något år sedan) bara ge mig en tv, tidning, bok och jag är fast, min hjärna surrar i väg och genast är jag inne i det jag gör och det skull kunna klampa förbi en ellefant gjord brevid och jag hade bara sagt shycchhhhhs utan att ta bliken i frånn det jag gjorde!

  utöver några detaljer som tex göra flera saker samtidigt och så så stämmer det här med ADD in väldigt, näst intill lite för bra på mig! Så man börjara ju undra om jag bara vill tro att det är grunden till det som hänt bara fö man vill ha ett svar eller om det faktisk är anledningen.

  huuuum jag ser att jag under skrivandes gång glömt vad jag ville fråga, hummmm vad ovanligt det har aldrig hänt förr;)

  Så i stället så får jag väll säga skönt med en så öppenhjärtlig blogg..

  Mvh M//


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: